Mere za razvoj trgovine u Srbiji – Sertić pozvao privrednike da dostave predloge i inicijative

Mere za razvoj trgovine u Srbiji – Sertić pozvao privrednike da dostave predloge i inicijative
Izvor: Tanjug

Trgovina, iako jedna od najvitalnijih privrednih grana u Srbiji, suočena je sa velikim brojem problema, počev od sive ekonomije i nelojalne konkurencije do visokih dažbina i nepreciznih propisa, ocenjeno je na sastanku „Imate reč – budite deo rešenja“, održanom u Privrednoj komori Srbije (PKS).
Trgovinom u Srbiji bavi se više od 35% svih privrednih društava, a ta grana zapoljava bezmalo 20% od ukupno zaposlenih u privredi, istaknuto je u dijalogu predstavnika države, PKS i predstavnika trgovinskog sektora, koji je organizovan sa namerom da se u otvorenim razgovorima dođe do predloga mera za unapređenje ove oblasti.

Željko Sertić, ministar privrede, rekao je da Vlada preduzima niz koraka na unapređenju privrednog ambijenta, ali da se samo zajedničkim naporima dražve, privrede i struke mogu prevazići nagomilani problemi i doneti efikasna rešenja. Da bi promenili funkcionisanje privrede Srbije na bolje, i država i privrednici moraju biti odgovorni za svoje postupke i na najbolji način obavljati svoj posao, poručio je Sertić.
baner1
Ministar je pozvao predstavnike sektora trgovine da preko PKS dostave sistematizovane i konkretne predloge mera, istakavi da će svaka ozbiljna inicijativa biti detaljno razmotrena i prosleđena Vladi i nadležnim ministarstvima.

Sastanak sa predstavnicima sektora trgovine je drugi po redu, u okviru dijaloga „Imate reč – budite deo rešenja“ koji organizuju Ministarstvo privrede i PKS. Na prvom sastanku, bilo je reči o stanju u sektoru građevinarstva.

Tokom višečasovnog razgovora čulo se dosta predloga, koji bi po oceni predstavnika trgovine doprineli efikasnijem poslovanju. Olakšice pri zapoljavanju novih radnika, jednak tretman malih i velikih trgovaca, giljotina propisa, efikasnija inspekcijska i carinska kontrola kako bi se sprečio nelegalan uvoz robe, neke su od mera. Trgovci predlažu i preciznije kreiranje antimonopolskih propisa.

Sastanak u PKS okupio je značajan broj malih i velikih trgovaca, predstavnika spoljnotrgovinskih firmi, kuća koje trguju nekretninama, trgovaca automobilima, igračkama… Svi su pohvalili inicijativu Ministarstva privrede i PKS da se čuje glas privrede, izazovi i problemi i da se, zajedničkim snagama donesu rešenja za privredni boljitak.

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *