MIHAJLOVIĆ: Preduzetnicama potrebna veća podrška privrednih udruženja i državnih institucija

Preduzetnicama je potrebna veća podrška privrednih udruženja i državnih institucija kako bi se uključile u lanac dobavljača velikim kompanijama, kazala je danas predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

– Od ukupnog broja preduzetničkih firmi u Srbiji u 31% njih vlasnice su žene i zapošljavaju preko 200.000 ljudi, dakle 200.000 porodica živi od rada dama koje vode svoje preduzetničke radnje – rekla je Mihajlović na konferenciju Ravnopravno u lancu vrednosti.

Ona je ocenila da je cilj konferencije da se ženama pomogne da budu ekonomski samostalne i budu deo lanca dobavljača velikih proizvodnih sistema.

– To nije jednostavan i lak posao. Postoji sa jedne strane društvena odgovornost, ali sa druge strane moramo da nađemo i zakonske načine kako ćemo to uraditi. Želimo da nađemo način kako ćemo kroz određene institucije i zakone rešiti pitanje uključivanje preduzetnica u lanac nabavki – kazala je Mihajlović.

Dodala je i da su „žene slobodne samo onda kada su ekonomski samostalne“, da je potrebno uskladiti roditeljstvo sa poslom, zbog čega će njeno ministarstvo u narednih mesec i po dana kreirati prostoriju za čuvanje dece zaposlenih u ministarstvu.

Konferenciju Ravnopravno u lancu vrednosti organizovali su Vlada Srbije, Udruženje poslovnih žena Srbije, Američka privredne komora (AmCham) u Srbiji i Savet stranih insvestitora (FIC).

Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić je ocenila da je povezivanje mikro preduzeća i velikih korporacije neophodno.

– Ova dva sveta koegzistiraju ali nemaju dovoljno dodirnih tačaka, nema dovoljno mehanizama da se povežu i da se malim preduzećima obezbedi ulazak u lanac dobavljača, te da im se otvori tržište – kazala je Popović Pantić.

Predsednica Upravnog odbora AmCham u Srbiji i predsednica Borda direktora kompanije Philip Morris, Jelena Pavlović najavila je pomoć te kompanije preduzetnicama, kako bi imale jednak pristup obrazovanju i informacijama i napravile konkurentne proizvode.