Milionska zarada od preprodaje polovnih knjiga – Komplet novih udžbenika košta i do 16.000 dinara
| Izvor: Novosti

Sezona trgovine udžbenicima je u zenitu, a ovo tržište meri se desetinama miliona evra. Koliko i legalni izdavači, čini se da zarade i ulični prodavci polovnih knjiga, jer knjige prodaju po tri-četiri puta većoj ceni od one po kojoj su ih otkupili od đaka.

Često ih otkupljuju po 100-200, a prodaju i po 800 dinara. Osim prodaje „ispod ruke“, tu su i organizovani sajmovi polovnih knjiga koje priređuju svojevrsna udruženja građana. Fiskalne kase su prava retkost, a zarada je čista, bez plaćanja poreza državi i doprinosa prodavcima.

Mnogi roditelji se ipak odlučuju za udžbeničke komplete iz gepeka, jer tako mogu da uštede nekoliko hiljada dinara. Oni koji su odlučili da kupe nove knjige, već su ih naručili preko škole.

Novina ove godine jeste to što na sajtu Ministarstva prosvete mogu da vide za svaku školu i svaki razred koji udžbenici su odabrani za naredne tri godine. Tako mogu sami da kupuju u više navrata potrebne udžbenike, pa da ih taj trošak ne sačeka odjednom. Navedene su i cene svih udžbenika i radnih svezaka.

Kompleti za prvake koštaju od 4.000 do 8.000 dinara, a za starije razrede su i po 15.000-16.000 dinara, kada se uračunaju i udžbenici za dva strana jezika i izborne predmete. Kako su sva izdanja sada u jednoj elektronskoj bazi, mogu da se vide i ogromne razlike u ceni knjiga različitih izdavača, ali i veoma šaroliki zahtevi nastavnika.

Za isti predmet, u različitim školama, radne sveske su obavezne ili ne, negde uopšte ne traže udžbenike za likovno i muzičko… Tako se, na primer, cena obaveznog kompleta za srpski jezik za prvake kreće od 1.300 do 3.000 dinara.

Svoje cene objavio je i državni izdavač, pa kažu da im je najjeftinije izdanje za osnovce nema karta za geografiju (205 dinara), a najskuplje za izborni predmet Čuvari prirode (1.306 dinara). Za srednjoškolce su najpovoljniji testovi iz matematike za Ekonomsku školu (217 dinara), a najskuplje je Poslastičarstvo (2.200 dinara).

Kompleti i srednjoškolcima

Besplatni udžbenici ove godine deliće se prema novom modelu. Osnovne komplete dobiće svi socijalno ugroženi đaci. Novina je da će biti uključeni i srednjoškolci. Država je za ovu pomoć izdvojila oko 600 miliona dinara, kao i prethodnih godina. Dodatna 134 miliona dinara biće uložena u štampanje niskotiražnih udžbenika na manjinskim jezicima. Iz Ministarstva prosvete najavljeno je i da će obezbediti, u štampanoj ili elektronskoj formi, priručnike za srednje stručne škole, koji nedostaju za oko 900 predmeta.