„Mineco“ gradi mini hidroelektrane u Valjevu, Dimitrovgradu, Paraćinu i Brusu
Izvor: eKapija

„Mineco Grupa“, koja je samostalno i sa svojim partnerima do sada u Srbiju u oblast rudarstva i druge oblasti investirala preko 30 mil EUR i koja zapošljava 850 ljudi, dobila je na Drugom javnom pozivu Ministarstva rudarstva i energetike 4 lokacije za razvoj i izgradnju mini hidroelektrana (MHE) u opštinama Valjevo, Dimitrovgrad i Paraćin.
baner
Investitor je britanska kompanija „Mineco Limited“ (LTD), a predviđenim trojnim Memorandumom o razumevanju, čije se potpisivanje uskoro očekuje, obuhvaćena je priprema i realizacija projekata izgradnje mini hidroelektrana. Na području grada Valjeva, na rekama Sušica i Povlenska, dodeljene su 2 lokacije procenjene snage 470 kW, na reci Kameničkoj, u opštini Dimitrovgrad predviđena je izgradnja MHE procenjene snage 346 kW, a na reci Grzi u opštini Paraćin, izgradnja MHE od 404 kW. Tek predstoji izrada detaljnih planova i konačna odluka da li će se i koja lokacija razvijati. Ukupna vrednost investicije „Mineco LTD“ za izgradnju ovih MHE je procenjena na 3,3 mil EUR.

– U poslednje vreme Srbija ulaže velike napore da se investitorima obezbedi povoljna poslovna klima. Nadamo se da će se ubrzati sve procedure za dobijanje potrebnih dozvola kako bi se olakšalo investitorima. Memorandumom o razumevanju predviđen je rok od 12 meseci u kome investitor treba da ispita mogućnosti izrade i realizacije projekta. Nadležne institucije su istakle spremnost da pomognu investitorima da lakše dođu do potrebnih dozvola i drugih neophodnih dokumenata – navela je kompanija „Mineco LTD“ u saopštenju.

„Mineco“ je prošle godine završio izradu tehničke dokumentacije radi izgradnje tri MHE na reci Rasini, opština Brus (ukupne snage 2,2 MW) za koju čeka potrebne građevinske dozvole. Poslovni plan kompanije je da u regionu Balkana izgradi mini hidroelektrane ukupne instalisane snage do 40 MW.