Ministarstvo finansija i AmCham razgovarali o poreskim propisima – U pripremi pravilnici o primeni Zakona o PDV-u

Ministarstvo finansija i AmCham razgovarali o poreskim propisima – U pripremi pravilnici o primeni Zakona o PDV-u
| Izvor: eKapija

Predstavnici Ministarstva finansija i Američke privredne komore saglasili su se da će saradnja nadležnih institucija i predstavnika privrede dovesti do transparentnosti u donošenju i primeni postojećih poreskih propisa.

Na prvom u nizu okruglih stolova koje organizuje Američka privredna komora u Srbiji u okviru svog Odbora za poreze i finansije, predstavnici Grupe za poreze na dodatu vrednost pri Ministarstvu finansija i članovi Američke privredne komore razmenili su mišljenja na temu primene Zakona o porezu na dodatu vrednost, u cilju generalnog unapređenja implementacije propisa u ovoj oblasti.

Ovaj susret bio je idealna prilika za iznošenje sugestija članica AmCham-a u vezi sa najavljenim nacrtom objedinjenog Pravilnika za implementaciju Zakona o PDV-u, koji je planiran da bude donet krajem godine. Ovaj podzakonski akt obuhvataće sve postojeće pravilnike i dodatno uključivati granične slučajeve za koje je prethodno bilo potrebno dopunsko pojašnjenje kroz obavezujuća Mišljenja Ministarstva finansija.

– Ohrabreni smo najavom da će nacrt ovog značajnog podzakonskog akta biti objavljen, što će omogućiti da se poreski obveznici na vreme uključe i svojim sugestijama doprinesu uklanjanju eventualnih nejasnoća koje se javljaju u njegovoj primeni. Smatramo da su uključivanje privrednog sektora u proces izmena ovako važnih regulativa, te transparentnost u planiranju i efikasnoj izradi izmena poreskih propisa neophodni kako bi se unapredilo celokupno poslovno okruženje. Stoga pozdravljamo poziv Ministarstva finansija da svojim predlozima doprinesemo izradi objedinjenog Pravilnika – izjavila je Tanja Unguran, predsednica Odbora za poreze i finansije AmCham–a.

Takođe, ovom prilikom, predstavnici Ministarstva finansija najavili su donošenje četiri pravilnika od koja će tri regulisati neka od najvažnijih pitanja koja proizilaze iz člana 12 Zakona o porezu na dodatu vrednost, a koji se odnosi na utvrđivanje mesta prometa usluga i predstavlja usaglašavanje sa propisima EU.

Najavljenim pravilnicima biće definisano šta se tačno podrazumeva pod uslugom vezanom za nepokretnosti, zatim uslugama predaje jela i pića za konzumaciju na licu mesta, te prevoznim sredstvom pri obavljanju ove usluge. Ovo će voditi preciziranju mesta prometa navedenih usluga, što će omogućiti veću doslednost pri njihovom oporezivanju.

Pored ovih pravilnika, predstavnica Grupe za poreze na dodatu vrednost, Irina Stevanović Gavrović, najavila je i izmene Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja poreskih oslobođenja kod PDV-a sa pravom na odbitak prethodnog poreza.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *