MINISTARSTVO PRIVREDE: Kompanije koje su dobile subvencije zaposlile 27.570 radnika više od ugovorenog broja
| Izvor: eKapija

Ministarstvo privrede saopštilo je da su 72 kompanije koje su dobile podsticajna sredstva države, nakon što su uspešno ispunile ugovorne obaveze, zapošljavale 18.524 radnika, što je za 6.141 više nego u odnosu na ugovoreno.

– Ove kompanije su nastavile sa zapošljavanjem novih lica, te zaključno sa 15. martom 2017. godine, one zapošljavaju 39.953 lica, što je za 27.570 više od broja radnika definisanih ugovorom (223%). Među njima su Yura Corporation iz Rače, Leoni Wiring Systems Southeast iz Prokuplja, NCR iz Beograda, IGB Automotive Comp iz Inđije i Gorenje iz Valjeva – navedeno je u saopštenju.

Ministar privrede Goran Knežević rekao je da je ovim u potpunosti ispunjen jedan od osnovnih ciljeva davanja podsticaja – rast zapošljavanja i da je u tom pogledu ova podrška države prevazišla očekivanja.

– Svaki uloženi evro nam se vrati višestruko za 14 meseci kroz različite poreze i doprinose i druge prihode državnog i lokalnih budžeta. Pored činjenice da je veliki broj ljudi dobio posao u ovim fabrikama, mnogo je i onih koji su bili angažovani na njihovoj izgradnji i kasnije u toku poslovanja – istakao je Knežević.

On je podsetio da je raspisan javni poziv za podršku investitorima i pozvao zainteresovane privrednike, posebno domaće, zbog kojih su i spušteni kriterijumi za dobijanje ove podrške, da se prijave za dodelu sredstava podsticaja.

Pozivajući se na zvanične podatke Nacionalne službe za zapošljavanje, dnevni list Danas objavio je juče u štampanom izdanju, da je skoro tri četvrtine radnika zaposlenih u firmama koje su dobile državne subvencije za nova zapošljavanja dobilo otkaz kad su te subvencije istekle.

Danas iznosi podatke za 2011, 2012 i 2013. godinu, dok, kako su naveli, u NSZ nisu mogli da dostave podatke za zaposlene po programima iz 2015. i 2016. godine, zato što još nije prošlo dve godine od odbravanja ovih subvencija, što znači da za sada ti poslodavci još ne mogu da smanjuju broj radnika. Podataka iz 2014. nema jer te godine nisu davane subvencije, dodaje Danas.