Mladenovački salon nameštaja Dva M osvaja kupce – U planu i pokretanje sopstvene proizvodnje
| Izvor: eKapija

Marina Mirjanić i Marijana Jeremić otvorile su u aprilu 2014. godine u Mladenovcu Salon nameštaja Dva M i tako praktično počele svoju preduzetničku karijeru. Prethodno su od 2010. radile u salonu stranog vlasnika, ali kako je firma zapala u finansijske probleme i nije bila u mogućnosti da izmiruje svoje kreditne obaveze najpre počinju da izostaju plate, da bi u martu 2014. vlasnik odlučio da zatvori salon.

Marina i Mirjana su morale da se snalaze i dugo su razmišljale kako da nastave dalje.

– Došle smo na ideju da od vlasnika zatražimo deo poslovnog prostora kako bismo same otvorile firmu, nabavile robu i na taj način zaradile za plate i doprinose. Dugo je razmišljao i uz mnogo teškoća na kraju prihvatio naš predlog. Tako smo 11. aprila 2014. zvanično registrovale salon Dva M i uz dosta problema uspele da pokrenemo posao i stvorimo dobru saradnju sa odabranim dobavljačima. Tog trenutka niko nije bio svestan da smo krenule u preduzetničke vode, jer smo se odrekle mnogih stvari – priseća se početaka u razgovoru za eKapiju Marina Mirjanić.

U 2015. vlasnice salona Dva M plaćale su zakup za 115 m2, u 2016. su se proširile na 200 m2, a za 2017. tek predstoje pregovori sa vlasnikom objekta. Kažu da se suočavaju sa brojnim izazovima.

– Mi smo mala firma sa velikim vizijama. Želimo pre svega da obezbedimo svoj prostor da možemo normalno da funkcionišemo, bez trzavica i napetosti. Salon Dva M prodaje nameštaj i u tom poslu odlično sarađujemo sa nekoliko fabrika – Elan MMS iz Tutina, Artinvest iz Stare Pazove, Aleksandro iz Sombora i još mnogo manjih privatnih radnji koje proizvode ili uvoze nameštaj i opremu: Aeron Beograd, Garden Algo Kruševac, Plavšić nameštaj Sopot, Crnogorac nameštaj Mladenovac, Simpera Štof Beograd – navodi Marina Mirjanić.

Marina Mirjanić Trenutno salon ima troje zaposlenih.

– Za montažu i isporuku angažujemo firmu Sigma iz Markovca. Za sada ne možemo priuštiti svoje radnike, jer ugovore o zakupu prostora potpisujemo na godišnjem nivou – kaže naša sagovornica.

Marina je jedna od 26 kandidatkinja za ovogodišnju nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije. Govoreći o svom preduzetničkom iskustvu, ona kaže da je jedna od glavnih teškoća na početku bilo dokazati da mogu prevazići sve prepreke i uspeti, izboriti se i obezbediti sebi posao. Sve to uprkos malobrojnosti ljudi koji su imali veru u njih na samom startu. Sada im je izazov još veći jer su dokazale da su uspešne.

– Velika je borba na tržištu, kako u Mladenovcu, tako i šire. Što se tiče konkurencije, ima i zdrave i one zlonamerne, ali mi smo fokusirani na naše poslovanje i napredak, tako da ne obraćamo previše pažnje na pokušaje da nam slome krila – ističe Marina.

Salon Dva M u narednom periodu planira da obezbedi sopstveni poslovni prostor i da sledeće godini zaposli bar dva radnika. Razmišljaju i o pokretanju proizvodnje, ali tek kada se ispune preduslovi.