Mladi na jugu Srbije zainteresovani za pokretanje sopstvenog biznisa – Uz subvencije potrebno i mentorstvo
| Izvor: RTS

Broj mladih bez posla za godinu dana smanjen je za 23.000. I dalje je najveći procenat nezaposlenosti mladih na jugu Srbije – 34% , ali se i taj broj postepeno smanjuje dolaskom velikih kompanija i razvojem malog biznisa. Mladi imaju ideje, ali im najveći problem predstavlja novac.

U Bujanovcu sa 43.000 stanovnika, bez posla je skoro šest hiljada, što je, s obzirom na procenat onih koji su sposobni za rad visok broj. Od njih, skoro svaki četvrti je mlađi od 30 godina. Da pokrene sopstveni biznis – izradu košnica, odlučio se Stefan Manasijević. On je konkurisao i dobio donaciju od 10.000 EUR u programu Evropske Unije i Vlade Švajcarske.

– Meni je najveći problem predstavljao novac. Ideju i to dobru i razrađenu sam imao. Za plasman se ne brinem jer je pčelarstvo u usponu – kaže Manasijević.

I Bujanovac je iz budžeta za pokretanje biznisa namenio deset miliona dinara. Projekata i ideja ima, ali ne i dovoljno novca. Postoji još jedan problem očigledan u praksi.

– Smatram da bi sistem oporezivanja, osnosno manja stopa, doprinela da mladi preduzetnici stvarno budu uspešni. Prema statistici, prve dve godine funkcionišu, a zatim je treća rizična. Tada se ili gase ili im treba podsticaj – kaže Fazila Azemović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Bujanovcu.

Odluka o pokretanju biznisa jeste teška, smatra i Danijela Novković koja je u Vranju takođe novcem iz donacije kupila hladnjaču za maline i praktično obezbedila nastavak poslovanja porodične firme.

– Najvažnije je pored novca za pokretanje biznisa da se obezbedi i mentorstvo. Iako imamo dosta obrazovanih mladih ljudi, fali im iskustvo koje se stiče u praksi. Zato bi na fakuletima trebalo uvesti dosta prakse koja bi nam kasnije koristila u poslu – kaže Danijela Novković.

Sve ove probleme država ima u vidu, kažu nadležni. Postepeno se uvodi dualno obrazovanje, organizuju se obuke za pokretanje biznisa, prekvalifikacije.

– Mi njima pomažemo u pisanju biznis plana, u vođenju posla i kroz finansijske subvencije, i nakon toga sporovodimo neku vrstu mentoringa, odnosno pratimo njihov rad u određenom periodu nakon osnivanja radnje, da bi se što duže održali u biznisu – kaže Zoran Marinković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Kada je reč o jugu Srbije, najvažnije je da se mladi tu i zadrže, a za to je presudan, uz pokretanje malog biznisa, i dolazak velikih kompanija.

– Veliki broj investitora u poslednje vreme zapošljava pre svega mlade ljude na području juga Srbije, zbog geografske povoljnosti i blizine Koridora 10, tako da taj kraj više nije u nepovoljnijem položaju u odnosu na neke druge karejeve – smatra Marinković.

U praksi je najbolji recept za smanjivanje nezaposlenosti mladih kada oni uzmu stvar u svoje ruke i sami pronađu sredstva za finsiranje, što iz evropskih, što iz fondova države. Naravno, podrška u vidu izgradnje infastrukture je dodatni plus.