„Mlečni put“ od milion litara – Farma krava porodice Mužlai planira povećanje isporuke za „Imlek“, koji je lane otkupio više od 870.000l
Izvor: Novosti

Za farmu porodice Mužlai u Bačkom Gradištu Srbija je čula pre nekoliko meseci. Tada je povodom 100 dana rada, Vlada Srbije, na ovoj farmi održala svoju sednicu. Mnogi, međutim, kažu da je za farmu trebalo i ranije da se čuje i da je vlada nije odabrala bez dobrog razloga.
Jedan je svakako i taj što se porodična farma muznih krava Mužlai okitila sa nekoliko rekorda u proizvodnji mleka za „Imlek“. A, ove godine, sa porodičnog imanja, na samom ulazu u Bačko Gradište, trebalo bi da bude isporučeno čak milion litara najkvalitetnijeg mleka!

Slučajni prolaznici teško bi pogodili da se iza lepe, dobro održavane kuće, uređenog dvorišta i cvetnjaka, među kojima se ističu stara restaurirana zaprežna kola, krije farma muznih krava. Sa trema, preko stazice od slaganog kamena i ispod drvenog ulaznog luka ukrašenog cvećem, reportere „Novosti“ dočekuje gospođa Katalin Mužlai, gazdarica ovog uzornog domaćinstva. U šetnji prema ekonomskom delu dvorišta i štalama, objašnjava „tajnu uspeha“.

– Sa farme smo prošle godine isporučili 870.000 litara mleka, a verujemo da će ove proizvodnja biti veća od milion litara – započinje priču naša domaćica, dok se primičemo jednoj od tri štale sa govedima rase holštajn, najboljima u prozvodnji mleka.

– Na farmi trenutno imamo 300 krava. U muži je 120, a prosečno, po grlu pomuzemo 26 litara dnevno. Imali smo istina problema sa kišnom godinom, goveda su to dosta osećala, ali, verujem da ćemo i to uspeti da prevladamo…
baner1
A razloga za sumnju nema. Porodica Mužlai, objašnjava ova odlučna i energična žena, dok prolazimo pored prikolice sa zlatnožutim kukuruzom u klipu, koju uz pomoć elevatora, dva radnika prazne i pune ogroman čardak, već generacijama se bavi uzgojem muznih krava. Tim poslom su se bavili i njen deda i otac, a sada su u posao uveliko ušli njeni sinovi David i Daniel. Farmeri će, kako stvari stoje, biti unuci Adam i Andor, koji još idu u zabavište, pa verovatno i unuka Agika, koja je đak prvak.

– Stvari su se nekako, same od sebe podelile – objašnjava gospođa Katalin.

– O farmi i govedima više brine David, koji je završio srednju veterinarsku školu, dok je za zemlju i kompletnu mehanizaciju, a obrađujemo oko 450 jutara, zadužen Daniel. Tu su i tri stalno zaposlena radnika, a još toliko im se pridruži u sezoni. Posla, naravno, ima mnogo, ali, danas je sve mnogo lakše. Gde god možemo, koristimo mehanizaciju. Ručni rad je bukvalno, sveden na minimum. Najlepše je, naravno, kad se oko devet sati, okupi cela porodica da večera. Tada dogovaramo šta ćemo i kako dalje…

Na pitanje o ulaganju u farmu, naša domaćica se samo osmehuje. Objašnjava da cifru koliko je tačno uložila u farmu, nikada neće moći da izračuna.

– Najozbiljniji posao započeli smo 1995, kada smo simentalce zamenili govedima rase holštajn, nabavljenim u PIK Bečej i opredelili se samo za proizvodnju mleka – priseća se gospođa Katalin.

– Kasnije smo proširili farmu, a 2004. godine sagrađene su ove, savremene štale i izmuzište. Planiramo da nastavimo sa proširenjima, pa zato „čuvamo“ kvalitetnu žensku telad, kako bismo imali podmladak iz vlastitog uzgoja. Naravno, postoje i planovi za automatizaciju i nabavku robota za mužu krava…

Babica

Kada priča o gajenju muznih krava i problemima u prozvodnji mleka, niko ne bi mogao da nasluti da je gospođa Katalin do pre 18 godina bila – babica.

– I dok sam radila kao babica, volela sam taj posao i paralelno, bila posvećena farmi – kaže sagovornica.

– Kada se posao na farmi proširio, nisam više mogla da izdržim noćne smene u bolnici i dnevne na farmi. Morala sam da biram, pa je porodična tradicija prevladala nad belim mantilom.