Moguće uvođenje poljoprivrednih kartica za jeftinije gorivo – Ministarstvo razmatra sistem subvencija
Izvor: RTV

Smanjenje troškova poljoprivrednika za gorivo, koje je među najvećim stavkama u proizvodnji, jedan je od ciljeva ministarstva poljoprivrede, istakao je ministar Branislav Nedimović.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo radi na projektu kojim bi subvencije za dizel gorivo mogle biti uvedene po novom modelu, koji će tek biti definisan. Tako bi u sistem bile uvedene poljoprivredne kartice i pomoću njih bi poljoprivrednici koristili subvencije. Ipak, sve je još u fazi planiranja i provere sa ministarstvom finansija, kako bi i na koji način sistem mogao da zaživi.

Značajan posao u poljoprivredi – setva ratarskih kultura je u toku i kod većine poljoprivrednika prolazi bez velikih problema. Ono što, ipak, ističu je stavka koja se tiče goriva, jer se velike količine ovog resursa koriste u ovim danima. Proizvodnju im dodatno poskupljuje i povećanje cene nafte u proteklom periodu.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede razmatraju ideju da se, u cilju rasterećenja troškova proizvodnje i pomoći agraru, uvede novi sistem kontrole subvencionisanja dizel goriva. Sistem bi bio implementiran ukoliko se, nakon provera sa ministarstvom finansija, utvrdi da je moguće paore osloboditi dela ili cele akcize na gorivo, koja sada iznosi 54,86 dinara po litru.

Ukoliko bi se sistem ispostavio kao moguć, proizvođači bi za realizaciju trebalo da prijave koliko imaju zemlje, čime se bave, i na osnovu svih podataka dobijali bi poljoprivredne kartice kojima bi plaćali gorivo na bilo kojoj pumpi u zemlji