„Monte turk“ u Mojkovcu gradi pogon za preradu mleka – Vrednost investicije 1,3 mil EUR
| Izvor: eKapija

Mojkovačka biznis zona „Babića polje“ dobiće prvog investitora. Preduzeće „Monte turk“ iz Mojkovca, stimulisano povoljnostima koje nudi ta zona, počeće izgradnju pogona za preradu mleka i proizvodnju mlečnih proizvoda.

Na površini od 2.000 kvadrata, koliko je zakupila od opštine, firma „Monte turk“ će graditi pogon površine 500 kvadrata, prenosi „RTCG“.

Radi se o investiciji koja će premašiti 1,3 mil EUR, kazao je vlasnik „Monte turka“ Darko Popadić, suvlasnik nekoliko firmi u Srbiji i Turskoj.

Prema njegovim rečima, fabrika će u početku zapošljavati 30 radnika koji će dnevno prerađivati oko 3.000 litara mleka i proizvoditi nekoliko nekoliko vrsta sireva, te jogurte bazirane na šumskom voću bez veštačkih aroma. „Mljekara Mojkovac“ ima viziju da otpočne proizvodnju autohtonog sira sa prostora opštine Mojkovac.

„Monte turk“ neće imati problema oko plasmana proizvoda. S njima će ići na već obezbeđeno, provereno tržište uglavnom na prostoru Turske i Rusije, a deo proizvoda naći će se i na domaćem tržištu – rekao je Popović.

Popadić je napomenuo da će od buduće fabrike korist osim zaposlenih u njoj imati i mnogi mojkovački stočari, ali i manji prerađivači mleka iz susednih opština. Biće im zagarantovan otkup mleka čije količine namerava da uveća na način što stočarima sa kojima potpiše koperativni ugovor podeli određen broj krava.