Mreža za poslovnu podršku očekuje da novi ministar privrede sprovede ključne reforme za privredni oporavak
| Izvor: eKapija

Međunarodno poslovno udruženje Mreža za poslovnu podršku zatražila je danas od novog ministra privrede Gorana Kneževića sprovođenje ključnih reformi za oporavak privrede, među kojima su i smanjenje poreza i doprinosa na zarade i uvođenje progresivnog oporezivanja zarada.

Kako se navodi u otvorenom pismu ministru Kneževiću, privrednici očekuju i rešavanje problema skupih i nepristupačnih kredita kroz stvaranje mogućnosti za alternativne izvore finansiranja privrede.

Među zahtevima je i uvođenje kontrole nad brojnim nametima koje lokalne samouprave uvode privredi i određivanje jasnih kriterijuma za broj i visinu tih nameta. U svim istraživanja sprovedenim u privredi od 2005. do 2016. godine, privrednici su zahtevali ove tri krupne reforme, ali nijedan od prethodnih ministara privrede nije uspeo da ih sprovede, navodi se u saopštenju.

Mreža za poslovnu podršku smatra da novog ministra privrede čekaju brojni izazovi i navode da su mu javno uputili pismo, kako bi i ostali članovi tek izabrane Vlade Srbije bili upoznati s problemima koji usporavaju privredni razvoj.

Ukoliko postupite po dugogodišnjim zahtevima privrede, budite sigurni da ćete time pomoći njen dugoročni oporavak, što će stvoriti uslove za rast zaposlenosti i podizanje životnog standarda građana Srbije, navodi se u pismu Mreže za poslovnu podršku, koja radi na reformi poslovnog ambijenta.

Privrednici navode da je sada pravi trenutak za sprovođenje tih reformi, jer je ova godina proglašena za „Godinu preduzetništva“.