„Mubadala“ zainteresovana za širenje biznisa u Srbiji – U planu centar za tehničko održavanje aviona
| Izvor: Tangosix

Homeid Al Šemari (Homaid Al Shemmari), šef divizije posvećene vazduhoplovstvu kompanije „Mubadala“, kaže da ta kompanija želi da i dalje pomaže srpskoj vazduhoplovnoj industriji i dodaje da su visokokvalifikovana radna snaga i niska troškovna baza ključ za buduću saradnju.

Osnivač i najveći sponzor Svetskog vazduhoplovnog samita koji se danas završava u Abu Dabiju upravo je kompanija „Mubadala“. Osnovana 2002. godine ona je zapravo državni fond Ujedinjenih Arapskih Emirata koji za cilj ima strateško investiranje u različite industrija sa jedinim ciljem – ustanovljenje (pre svih) proizvodnih kapaciteta i prenos najbitnijih tehnologija kako bi se Emirati u budućnosti u potpunosti oslobodili nafte kao najvećeg izvora prihoda.

Sa portfoliom koji je procenjen na 65 mlrd USD „Mubadala Aerospace & Engineering Services“ počela je da gleda u Srbiju kao potencijalnu zemlju za investicije pre svega kao deo strateškog odnosa Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

– Za nas je, mogućnost širenja našeg MRO biznisa u Srbiji, u srcu Evrope, sa niskom cenom troškova, prednost sama po sebi – kaže Homeid Al Šemari koji vodi diviziju „Mubadale“ koja je posvećena vazduhoplovnoj, telekomunikacionoj i odbrambenoj industriji i dodaje da im je na tom planu „Jat tehnika“ veoma važna jer poznaje lokalni biznis i ima veliku tradiciju.

On objašnjava da je sve počelo sa „Etihadom“ i njihovim dolaskom u Srbiju. – Kao što znate oni su sada vlasnici 49% vaše nacionalne avio-kompanije i to je bio katalizator koji nas je motivisao da obratimo pažnju na vašu zemlju – navodi.

Odnos koji „Mubadala“ i „Etihad“ imaju je pre svega strateški. „Mubadala“ vazduhoplovnoj industriji pruža usluge održavanja (MRO) kao i finansijske usluge. „Etihad“ je velika avio-kompanija i jedan od njihovih dugoročnih strateških ciljeva je ulaganje u druge avio-kompanije svuda na planeti.

– Budući da smo mi vlasnici švajcarske kompanije „SR Technics“ želimo da u sektoru MRO-a podržimo „Etihad“ kao našu nacionalnu avio-kompaniju. Mi ne ulažemo napamet i u svakom poslu koji izaberemo mora doći do poklapanja više stvari. To poklapanje u ovom slučaju mora imati u vidu pre svega interese „Mubadale“ i razvoj našeg biznisa kao i interese „Etihada“ na raznim geografskim lokacijama na kojima posluje – kaže Al Šemari.

On naglašava da Srbija može postati regionalno čvorište za pojedine discipline u vazduhoplovnoj industriji.
– Vi imate izuzetno dobro obrazovane mlade ljude koji odlično pričaju engleski jezik, a troškovna baza vaše zemlje je niska. Ovo poslednje je izuzetno bitno sa strane operacija – dodaje.

– Preselili smo administraciju SRT-a iz Švajcarske u Beograd i u tome imamo nove benefite i dodatu vrednost. SRT želi da nastavi da gradi na ovoj prilici. Kad smo kod SRT priče u Beogradu veoma smo zadovoljni i ona je nadvisila naša početna očekivanja – kaže Homeid Al Šemari.

Saradnja i sa „Utvom“

„Piaggio“, italijanska kompanija čiji smo takođe vlasnici je morala da krene u autsorsing, da primeni neke mere ušteda i odlučili smo da sa našim partnerima u Srbiji to uradimo. „Piaggio“ je uvideo da se u Srbiji neke stvari mogu proizvesti efikasnije i efektnije i to je bila osnovna premisa – objašnjava on saradnju kompanija „Utva“ i „Piaggio“ u proizvodnji nove bespilotne letelice „Hamerhead“.

„Fabrika aviona Utva“ do sada nije želela da izlazi u javnost o saradnji sa kompanijom „Piaggio“. Deo koji proizvode koristi se u procesu sklapanja (spajanja) sekcija trupa njihove „Avanti“ linije, kako poslovnog aviona tako i bespilotne letelice „Hammerhead“.