Na proleće posao za 800 radnika u Rumi – Hutchinson, Cinnovation group i Rumekonom otvaraju nova radna mesta
| Izvor: Dnevnik

Na nekoliko lokacija u rumskoj opštini u toku su radovi na izgradnji novih proizvodnih pogona. Prema rečima Slađana Mančića, predsednika opštine Ruma, u toku je izgradnja tri fabrike koje će zaposliti značajan broj radnika, a investitorima su za ulaganja atraktivna i sela rumske opštine.

– Nova fabrika Hutchinson će zaposliti 400 radnika, dok će nepalski Cinnovation group angažovati 409 nezaposlenih. Početak rada novih proizvodnih pogona planiran je za februar ili mart naredne godine. I domaći investitor Rumekon, koji u radnoj zoni Rumska petlja gradi proizvodnu halu će takođe zaposliti nove radnike – objasnio je Mančić.

Prvi čovek rumske opštine posebno naglašava da se fabrike sve više grade i u selima što obezbeđuje perspektivu za život u njima.

– U Platičevu već imamo jednu uspešnu kompaniju Cablex, u Buđanovcima se formira farma ovaca, a za narednu godinu planirana je i klanica. Italijanska kompanija La linea verde počeće izgradnju fabrike za preradu povrća i sveže salate u Dobrincima i u njoj će posao dobiti 100 radnika. Ono što je mnogo bitnije je da će mnoga mala poljoprivredna gazdinstva imati mogućnost da budu kooperanti ovog italijanskog investitora i to pod dobrim uslovima – naglasio je Mančić.

Novom opštinskom odlukom o otuđenju i davanju u zakup građevinskog zemljišta uvedene su dve bitne novine. Prva je da će zainteresovanom investitoru za građevinsko zemljište od preko 20 hektara biti omogućeno plaćanje na rate, a druga novina je da će se za jednokratno plaćanje omogućiti popust u iznosu do 30%.

– Ovu izmenu smo uveli kao mogućnost, dakle, nije obaveza već mogućnost da se jednokratnim plaćanjem cena zemljišta umanji za 30%. Trenutno nemamo zahteva nekog ko bi kupio zemljište i svoje obaveze izmirivao na rate. Međutim, odluku smo uskladili sa važećom zakonskom regulativnom i omogućili da se, bez umanjenja cene, obaveze izmire na 24 rate – rekao je Mančić.