Na Rudniku ima rezervi olova i cinka najmanje do 2024. godine – Plate rudara stigle do 1.200 USD
Izvor: Beta

U rudnik olova i cinka na planini Rudnik za 10 godina od privatizacije uloženo je 8,5 mil USD, a broj zaposlenih je povećan za 125, rekli su danas u preduzeću „Rudnik i flotacija Rudnik“.

Plate zaposlenih su od privatizacije uvećane šest puta, tako da sada rudar zarađuje 1.200 USD, rečeno je povodom obeležavanja desetogodišnjice od kada je preduzeće „Kontago“ iz Beograda kupilo rudnik olova i cinka.
baner1
Dubravka Tomić, savetnica za poslove komunikacija u tom preduzeću, rekla je agenciji Beta da se posebna pažnja posvećuje programima za budućnost i da je u prošloj godini obrađeno 24.711 metara istražnih bušotina, što je rekord u istoriji rudnika.

– U modernizaciju i novu opremu je uloženo 8,5 mil EUR, a imamo overene rudne rezerve najmanje za narednih 10 godina – rekla je Tomićeva.

Ona je istakla da je u toku prošle godine iskopano i prerađeno 263.000 tona rude, što predstavlja povećanje od 111% u poređenju sa periodom pre privatizacije.

U kompaniji su naveli i da se brine o zdravstvenoj žaštiti radnika, tako da je sklopljen ugovor sa Vojno-medicinskom akademijom u Beogradu koja brine o lečenju radnika. Broj povreda na radu sveden je na minimum, navode u ovom preduzeću.

Prošle godine je u rudniku olova i cinka zbeleženo sedam povreda na radu, što je najmanje od osnivanje rudnika, a za osam meseci 2014. bilo ih je samo tri.