Nacionalna služba za zapošljavanje i Inspekcija za rad u borbi protiv rada na crno – Usvajanje zakona o sezonskom radu do kraja 2017?

Nacionalna služba za zapošljavanje i Inspekcija za rad u borbi protiv rada na crno – Usvajanje zakona o sezonskom radu do kraja 2017?
| Izvor: RTS

Od početka godine sprovedeno je nešto više od 7.000 inspekcijskih nadzora tokom kojih je pronađeno 2.870 radnika „na crno“, nakon čega je 2.580 njih zaposleno na osnovu inspekcijskih rešenja, izjavio je ministar za rad Aleksandar Vulin na potpisivanju Sporazuma o poslovnoj saradnji Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspektorata za rad, dodajući da se rad na crno značajno smanjio.

Sporazum su potpisali direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović i direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić, a Vulin je istakao da Sporazum pomaže povezivanju svih institucija države i svih institucija Ministarstva rada, kako bi vodili evidenciju ko radi na crno i ko zbog svog rada na crno ne može da koristi određena prava.

On je dodao da je u poljoprivredi najveći procenat onih koji rade na crno.

– Tu su i građevinska industrija, proizvodnja kože, obeće, ugostiteljstvo, ali na prvom mestu je poljoprivreda i upravo zbog toga hoćemo da do kraja godine, a siguran sam da ćemo uspeti u tome, donesemo zakon o sezonskom radu -rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, tim zakonom će biti omogućeno poslodavcima da skoro bez birokratskih procedura mogu da prijave sezonskog radnika, a da on bude osiguran, zaštićen i dobije sve ono što mu po zakonu pripada.

Direktor NSZ Zoran Martinović je naveo da u ovom trenutku novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti ostvaruje 40.000 lica, a da se mesečno izdvaja oko milijardu dinara za njihova prava. Međutim, on kaže da se smatra da veliki broj njih radi u sivoj zoni.

– Pokušavamo da u saradnji sa inspekcijom rada utvrdimo da oni koji se zateknu u radu bez formalnog ugovora, a koriste neko pravo NSZ, to pravo izgube. Gubitkom statusa nezaposlenog lica, mnogi gube i neke druge privilegije koji taj status donosi. Zbog toga je važno poslati poruku da se moraju koristiti samo ona prava koja su zakonom jasno utvrđena – rekao je Martinović.

Podsetio je da je u prošloj godini počela neformalna saradnja sa Inspekcijom za rad i da je sa evidencije NSZ izbrisano oko 140 osoba koje su zatečene na radu na crno.

Direktor Inspektorata za rad Bojan Jocić je istakao da je prošle godine inspekcija u radu na crno zatekla 19.470 osoba, a da je posle tih kontrola, u naredna tri dana, prijavljeno 17.470.

Cilj potpisivanja Sporazuma o poslovnoj saradnji NSZ i Inspektorata za rad je da se zajedničkim aktivnostima i razmenom informacija sistematski radi na još efikasnijem suzbijanju sive ekonomije – jednog od najvećih problema koji utiče na razvoj srpske privrede.

Otkrivanje i sankcionisanje rada u sivoj zoni nije u nadležnosti samo jedne institucije, a primena integrisanog sistema analize rizika i jačanje kapaciteta inspekcijskih organa omogućiće delotvorniju borbu sa nelegalnim poslovanjem.

Pročitajte takođe

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći

Za podršku maloj privredi obezbeđeno 556 miliona dinara – Raspisan poziv za dodelu bespovratne pomoći …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *