Nadoknade i porodiljama na privremenom radu
| Izvor: eKapija

Žene koje rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i majke koje obavljaju poljoprivrednu delatnost imaće nadoknadu tokom porodiljskog odsustva.

To je predviđeno Nacrtom Zakona o finansijskoj podršci porodica s decom.
– Nakon 140 godina, majke koje rade po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima i koje su vlasnice poljoprivrednog gazdinstva, a obavljaju samostalnu delatnost imaće pravo na nadoknadu iz budžeta. Nikada do sada nisu imale pravo da dobijaju nadoknadu od države – rekao je ministar za rad Aleksandar Vulin za RTS.

Vulin je rekao da će uvođenjem novih kategorija koje imaju pravo na nadoknadu to biti najširi obuhvat do sada.

Komentarišući kritike predstavnika nevladinog sektora da u zakon nisu uvedene i nezaposlene porodilje, ministar je rekao da u poslednjih sto godina to pravo niko nije dao, nijedna država.

– To nije moguće iz prostog razloga jer se mešaju stvari koje nisu za mešanje. Porodiljsku nadoknadu dobijate jer ste bili u radnom odnosu i uplaćivali doprinose. Niko nikada nije mogao da da nadoknadu iz budžeta porodiljama koje nikada pre toga nisu radile – istakao je Vulin.

Prema njegovim rečima, nacrtom zakona o finansijskoj podršci porodica sa decom, žene koje obavljaju samostalnu delatnost ne moraju da prestanu da rade kako bi dobijale nadoknadu.

– Na primer, ona ima apoteku i ne mora da prestane da radi da bi dobijala nadoknadu kad se porodi – ističe ministar.

Novina je da će od 1. jula porodilje nadoknadu dobijati direktno, a ne preko poslodavca. Vulin navodi da je to značajno jer više neće biti posrednika između porodilja i države.

– Iako država isplati nadoknadu na vreme, nekad poslodavac uđe u probleme, potroši novac i ne isplati novac. Nekada uopšte ne isplati. To više neće biti moguće – naglasio je Vulin.

Govoreći o različitim tumačenja koje su se pojavile u javnosti o odredbama nacrta zakona i visini nadoknade, ministar je rekao da svi mogu tačne podatke naći na sajtu Ministarstva za rad, zapoljšavanje, boračka i socijalna pitanja.

– Do sada se osnovica računala na osnovu osnovne zarade, a sada na sve elemente zarade – prekovremeni rad, regres, topli obrok i to u periodu od 18 meseci – rekao je ministar, istakavši da više neće biti zloupotreba, a da će se naknade povećati.