Najjeftiniji na svetu – Putnički servis na niškom aerodromu 1 EUR od 1. januara 2015.
Izvor: B92

Niški aerodrom „Konstantin Veliki“ je u borbi za pridobijanje aviokompanija snizio cene svih aerodromskih usluga.

Putnički servis na ovom aerodromu će od 1. januara 2015. koštati samo 1 EUR umesto 14 EUR po sadašnjem cenovniku, čime je ovaj aerodrom možda postao i najjeftiniji na svetu, piše portal Aviokarta.net

Njemu najbliži po iznosu je rumunski aerodrom u Targu Murešu, koji od putnika naplaćuje 1,7 EUR.

Ovakva odluka o novim cenama putničkog servisa ali i aerodromskih usluga doneta je u želji da se na niški aerodrom privuku aviokompanije koje bi sa njega uspostavile redovan putnički saobraćaj.
baner1
Ako se pojavi neka kompanija uskoro, a prema tvrdnjama Mihajla Zdravkovića, većnika Grada Niša, predstavnici dve aviokompanije su nedavno boravili u Nišu, ona će imati izuzetno povoljne uslove.

Kako Aviokarta.net saznaje, sa jednom aviokompanijom je upravo postignut dogovor o uspostavljanju redovnog saobraćaja i to će uskoro biti i objavljeno.

Ova kompanija će sudeći prema novim cenama na niškom aerodromu proći odlično, pošto su one gotovo simbolične.

Za sletanje (landing) će morati da izdvoji 0,75 EUR po putniku umesto 8,5 EUR po toni aviona, za uslugu prihavata i otprema vazduhoplova (handling) 1,25 EUR po putniku umesto 750 EUR (za avion veličine Airbusa A319).

Prema postojećem cenovniku sletanje aviona tipa „airbus A319“ sa 100 putnika donelo bi niškom aerodromu 2.681 EUR, a sa novim cenama tek 300 EUR odnosno devet puta manje.

Od tog novca će biti potrebno platiti radnike, koji sada primaju platu jedino od novca koji se zaradi izdavanjem robnog magacina kao i održavanjem autobuske linije gradskog prevoza. Ova druga usluga mora biti isključena iz delatnosti niškog aerodroma, ako dođe do spajanja svih srpskih aerodroma u jedno preduzeće, kako je to nedavno najavljeno iz ministarstva.

Zdravković u izjavi za nišku televiziju „Belle Amie“ kaže da se nada da će uz nove cene i uz novu državnu politiku koja želi da preusmeri niskobudžetne aviokompanije sa „prebukiranog“ beogradskog aerodroma i niški aerodorm uspeti da napokon povrati redovne linije.