Rasponi prosečnih mesečnih zarada u Srbiji su ogromni, ne samo prema delatnosti, već i prema regionalnom položaju. Konsultanti, programeri i internet marketing menadžeri su najbolje plaćeni, zarađuju 10 puta više od tur-operatera i zaposlenih u iznajmljivanju i lizingu, dok su nešto manje razlike među opštinama.


timthumb

KO U SRBIJI NAJVIŠE ZARAĐUJE?

Prosečna zarada isplaćena u Srbiji, prema poslednjim podacima iz oktobra ove godine, iznosila je 44.124 dinara, odnosno oko 360 evra. Kada se posmatra na međugodišnjem nivou, plata nam je ovog oktobra, kako pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku, bila manja 3,2 odsto u poređenju sa zaradom u istom mesecu lani, a za 0,7 odsto veća je od one u septembru ove godine.

Zaposleni u računarskom programiranju i konsultantskim poslovima su, u proseku, u oktobru zaradili po 165.658 dinara. Skoro četiri puta veće zarade od proseka imali su zaposleni u uslužnim delatnostima i rudarstvu, kao i oni u vazdušnom saobraćaju. Oni su kući odneli po 135.558, odnosno 133.375 dinara. 

dinari-2

Među bolje plaćenima su i duvandžije, koje su „prošle“ sa po 93.856, a tur-operateri u putničkim agencijama sa svega 15.182 dinara. Sa mesečnim prosekom od 74.667 dinara, najveće zarade u oktobru imali su Surčinci, oko 5.000 dinara manje zaradili su stanovnici Kostolca. Sa „prosekom“ od oko 55.000 dinara, „mrtva“ je trka između Beočina i Beograda.

Kada komentarišu raspone u platama, stručnjaci kažu da sve zavisi s koje strane posmatramo tolike razlike među zaradama. U zemljama Evropske unije, što je zemlja razvijenija minimalna zarada je veća, ali su i razlike u zaradama od minimalca veće.

Izvor: Tanjug