Najviše radnih mesta u prodaji i IT industriji – Za neke poslove konkuriše i više od 600 kandidata

| Izvor: eKapija

Analiza tržišta rada za 2015. godinu, prema podacima sa sajta „Poslovi.infostud.com“, pokazuje da je najveći broj oglasa objavljen u oblastima trgovine i prodaje, IT industrije, administracije i računovodstva, mašinstva i elektrotehnike.

Pozicije za koje su najčešće raspisivani oglasi su komercijalista, prodavac, administrativni radnik, diplomirani mašinski inženjer i JAVA programer.

Analizirajući kretanja i trendove u odnosu na prethodne godine oseća se porast ponude poslova iz oblasti mašinstvo i elektrotehnika, transport i magacin, dok je manje oglasa iz oblasti administracije i računovodstva, opšte ekonomije, marketinga i PR-a, navodi se u analizi tog portala.

Radna mesta iz IT sfere, na kojima je ponuda poslova od strane poslodavaca bila veća od interesovanja kandidata, su JAVA Programer, PHP programer, .NET Developer, iOS Developer. Što se tiče pozicija van IT oblasti, najviše šansi za zaposlenje u prethodnoj godini su imali diplomirani inženjeri elektrotehnike, diplomirani mašinski inženjeri, frizeri, automehaničari i kuvari.

S druge strane, pozicije na kojima je bilo manje objavljenih oglasa u odnosu na broj konkurisanja, odnosno na kojima je tokom 2015. godine bilo teže pronaći posao, su fakturista, operativac u marketing službi, supervizor prodaje, fizički radnik i operater na računaru.

U 2015. godini na tom sajtu je objavljeno skoro 19.000 oglasa, što je za 27% više nego prethodne godine, dok je na razne pozicije konkurisalo više od 215.000 ljudi. Prosečan broj prijava po konkursu je 129, a za poslove supervizora prodaje prosečan broj prijava je bio čak 690,27, dok je za posao rukovodioca operativno tehničke pripreme konkurisalo 613 kandidata. Ipak, za mašinovođu je bilo tek 0,33 prijave po oglasu.

Najčešći traženi nivo obrazovanja je bila srednja stručna sprema. Poslodavci su tokom 2015. u skoro 52% oglasa tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom. Oko 37% oglasa je bilo za one sa visokom ili višom stručnom spremom, dok su postdiplomske studije bile uslov za konkurisanje u više od 10% oglasa. Za kandidate sa osnovnom školom bilo je manje od 1% oglasa.