Naknade i provizije u DinaCard sistemu najpovoljnije – U opticaju dva miliona nacionalnih kartica

Naknade i provizije u DinaCard sistemu najpovoljnije – U opticaju dva miliona nacionalnih kartica
| Izvor: eKapija

Narodna banka Srbije (NBS) danas je saopštila da su od svih kartičnih sistema prisutnih u Srbiji naknade i provizije u nacionalnom DinaCard sistemu najpovoljnije za sve učesnike.

Broj transakcija i promet u DinaCard sistemu neprekidno raste, a gotovo sve banke na tržištu izdaju Dina karticu. Trenutno je u opticaju dva miliona nacionalnih kartica, a skoro svaka treća kartica u novčanicima građana Srbije je upravo Dina, navodi se u saopštenju.

Ocenjeno je da zahvaljujući tome što na domaćem tržištu uspešno funkcioniše nacionalna platna kartica, baš kao u velikim evropskim i svetskim ekonomijama na tržištu postoji viši nivo konkurentnosti, ograničava se siva ekonomija, a bezgotovinska plaćanja su dostupnija i građanima i privredi.

NBS je istakla da Dina karticu karakterišu najniže međubankarske provizije, što je doprinelo snižavanju ukupnih troškova za kartične transakcije na tržištu.

DinaCard kartice imaju i druge prednosti koje su tipične za nacionalne kartične šeme. S obzirom na to da se radi o domaćim sistemima, pravila funkcionisanja nacionalnih platnih kartica se efikasno prilagođavaju potrebama lokalnog tržišta, pa je i uvođenje novih proizvoda, servisa i usluga za izdavaoce kartica značajno jednostavnije, brže i jeftinije, navodi se u saopštenju centralne banke.

Karticama DinaCard – debitnim, kreditnim, poslovnim ili pripejd – moguće je plaćanje robe i usluga na svim prodajnim mestima u Srbiji na kojima postoje POS terminali, a podizanje gotovine je omogućeno na svim bankomatima. Tu karticu, u zavisnosti od izdavaoca, moguće je koristiti i u inostranstvu na prihvatnim mrežama Discover, Diners Club International i Pulse.

DinaCard kartica je jedina kartica u Srbiji kojom je moguće izmiriti obaveze po osnovu poreza direktno na šalterima Uprave za trezor Ministarstva finansija, i to bez provizije.

NBS je navela da je u saradnji sa Direkcijom za elektronsku upravu u toku sprovođenje projekta koji će omogućiti plaćanje obaveza prema državi DinaCard karticama preko internet stranice eUprave čime će se za građane i privredu značajno pojednostaviti i ubrzati brojne administrativne procedure.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *