Nakon pristupanja EU Srbiju čekaju milijarde evra iz evropskih fondova
| Izvor: Beta

Srbija će nakon pristupanja EU dobijati 10 do 20 puta više novca iz evropskih fondova nego sada, što će otvoriti mnogo veće mogućnosti za preduzeća da ih koriste, izjavio je u četvrtak češki stručnjak za EU fondove Ondžej Beranek.

Za period od 2021. do 2027. Srbija će moći da računa na između 15 i 20 mlrd EUR iz evropskih fondova ako bude članica, procenio je Beranek, menadžer u konsultantskoj firmi „eNovation“, na prezentaciji u ambasadi Češke u Beogradu.

Njegova preporuka Srbiji je da pokuša da pristupi uoči početka novog finansijskog okvira EU, odnosno 2020, jer bi inače za prvi period dobila manje novca, što se dogodilo Češkoj.

Ukazavši da svaka zemlja sama kreira operativne programe kroz koje troši novac EU na osnovu prioriteta koji se za taj period postave u EU, Beranek je ocenio da bi trebalo da broj programa bude što manji radi jednostavnosti i da je Češka u prvom periodu pogrešila uspostavivši 26 programa.

Beranek je ukazao i na propise EU o obaveznom sufinansiranju projekata od strane preduzeća korisnika, ali i države, dodavši da je standardno da država sufinansira 15% ukupne subvencije, što je predviđeno kako bi država više vodila računa da programi finansiranja budu što svrsishodniji.

Direktor kompanije „eNovation“ Jiri Pavliček rekao je da ta firma, koja je osnovana 2007. sa jednim zaposlenim, danas ima više od 40 zaposlenih i uspešna 440 projekta vredna više od 500.000 EUR.

Izneo je i okvirne uslove za pomoć preduzećima, rekavši da je konsultacija sa preduzećem o odgovarajućem programu besplatna, fiksna tarifa po projektu iznosi 1.000 EUR, uz dodatni procenat do 10% u zavisnosti od veličine programa, i fiksne naknade za upravljanje tenderima i projektima.

Na skupu je rečeno da za sada postoje ograničene mogućnosti za finansiranje iz EU fondova, iz programa poput Horizont 2020 koji odobrava grantove i COSME koji daje zajmove, ali da je i stopa uspeha u prijavljivanju manja jer nema dovoljno novca za sve.