NALED: Izmena poreskih propisa je reformski prioritet
| Izvor: Tanjug

Izmena poreskih propisa trebalo bi da bude reformski prioritet nove Vlade Srbije, preporuka je Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) utvrđena na 10. godišnjoj skupštini organizacije održanoj u sredu, 13.aprila, u zgradi Narodne banke Srbije.

Takođe su ukazali da bi implementacija Nacionalnog plana za suzbijanje sive ekonomije trebalo što pre da počne, odnosno odmah po formiranju nove vlade.

Predsednica Upravnog odbora NALED Ana Brnabić osvrnula se na rezultate rada NALED-a u prethodnom periodu i ukazala da bi jedan od prioriteta u narednom periodu, nakon formiranja nove vlade trebalo da bude implementacija plana za borbu protiv sive ekonomije.

Ona je kazala da je su predstavnici NALED-a na današnjoj skupštini informisali svoje članove o inicijativama i rezultatima u prethodnom periodu i postavili prioritete za narednih 12 meseci.

– Novoj vladi koja će, nadamo se biti veoma brzo formirana moćićemo da predložimo prioritetne reforme i nastavak nekih aktivnosti koje smo do sad radili – rekla je Brnabić.

Ona je dodala da NALED preporučuje da bi neki od osnovnih prioriteta u narednom periodu trebalo da budu unapređenje konkurentnosti i unapređenje pozicije Srbije na „Duing biznis“ listi Svetske banke,suzbijanje sive ekonomije, unapređenje poslovnog ambijenta, odnosno nastavak sertifikacija opština sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Takođe je važnim ocenila i smanjenje birokratije, podršku u radu Ekonomskog kokusa u Skupštini Srbije, a NALED će, kako je dodala, više vremena u narednom periodu posvetiti i javno-privatnim partnerstvima, obuci i profesionalizaciji javnih službenika i reformi finansiranja zdravstvene zaštite.

Među važnim stavkama za unapređenje poslovnog ambijenta našli su se i propisi o elektronskom poslovanju, porezu i doprinosima na zarade, propisi koji regulišu funkcionisanje i položaj lokalnih samouprava, kao i propisi u oblasti zaštite životne sredine.

– Nadamo se da ćemo dobiti Vladu s kojom ćemo moći da sarađujemo brzo i efikasno i NALED će resornim ministarstvima predložiti sprovođenje reformskih prioriteta koje su izabrali naši članovi – rekla je Brnabić.

Na desetoj godišnjoj skupštini NALED-a Vladi Srbije i Agenciji za privredne registre svečano je uručen softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola u trajno vlasništvo.