Namenska industrija svetla tačka privrede

Namenska industrija svetla tačka privrede
Izvor: RTS

Pozitivan primer u ne baš blistavoj srpskoj privredi je namenska industrija. Fabrike koje su obnovljene posle NATO bombardovanja danas ponovo proizvode, 95% za izvoz. Taj prihod nije beznačajan, ali bi mogao biti mnogo veći ako bi se proizvodnja modernizovala, jer danas uvozimo i nešto što smo uvek sami proizvodili.

U fabrici „Prva iskra – namenska proizvodnja“ u Bariču radi 150 radnika u visokorizičnim uslovima. Proizvode barut, razorne eksplozive, sirovine za farmaceutsku industriju. Prosečna plata je oko 50.000 dinara.

Direktor fabrike „Prva iskra – namenska proizvodnja“ u Bariču Stanoje Biočanin rekao je da su tokom prošle godine uspeli da dva broda puna eksploziva prodaju u SAD, a tri broda u Indiju.

– Sve su to velike i razvijene zemlje u poređenju sa nama, nadam se da ćemo taj trend nastaviti i dalje – rekao je Biočanin.

Pri kraju je realizacija ugovora o transferu tehnologije u Azerbejdžan, vrednog više od 14 mil EUR.

Ministar odbrane Bratislav Gašić rekao je da „Prva iskra“ u ovom trenutku nema nikakvih kreditnih zaduženja.

– Iz sopstvenih sredstava je uložila više od milion evra da se završe ovi pogoni, što je jako bitno. Razgovarali jesmo i o tome da obezbedimo od države dobre kreditne linije da mogu da nastave da sređuju ovaj deo koji je 1999. bio uništen i da se ponovo vrate sa punim kapacitetom na tržište – naveo je Gašić.

U fabrikama namenske industrije radi 7.500 stalno zaposlenih, za povremene poslove angažuje se više od 9.000 radnika, a posredno je uposleno oko 5.000 kooperanata. Poslednjih nekoliko godina godišnji izvoz je od 250 do 270 mil USD.
baner1
Pukovnik prof. dr Bojan Zrnić, načelnik Uprave za odbrambene tehnologije Ministarstva odbrane, rekao je da „u odnosu na broj zaposlenih možemo da kažemo da je to trenutno maksimum koji ova vrsta tehnologija i ovaj broj zaposlenih može da ostvari“.

– Ono što je namera Ministarstva odbrane zajedno sa Ministarstvom privrede jeste da se napravi investicioni ciklus kojim bi se podigla tehnološka moć fabrika odbrambene industrije i stvorila veća kompetitivnost za nastup na svetskom tržištu – naveo je Zrnić.

Prvi korak je da se bolje iskoristi tehnologija koju već imamo. Umesto da se uvoze, akumulatori za „migove“ mogli bi ponovo da se prave u valjevskom „Krušiku“, kao što je to bilo decenijama.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *