Nameštaj iz Požege stiže do evropskih hotele i kruzera – Izvoze u Holandiju, Nemačku, Rusiju, Hrvatsku
| Izvor: RTS

Nekad poznatoj požeškoj fabrici nameštaja Napredak ni kvalitet proizvoda ni naziv nisu pomogli da opstane. Međutim, snalažljivost Požežana, među kojima su i nekadašnji radnici te fabrike, učinila je da ova opština i danas bude centar proizvodnje nameštaja u Zlatiborskom okrugu.

Na engleski način, spretnim rukama požeški majstori sklapaju skupocene fotelje i garniture koje kompanija Foresta izvozi pretežno u Holandiju i nešto manje na rusko tržište. Poslovni uspeh gradi gotovo dve decenije bez pomoći države.

– Za male izvoznike kao što smo mi, koliko ja vidim, nema baš dovoljno sluha i onda smo prepušteni sami sebi i sami se borimo – ističe Dejan Đurić, direktor požeškog Foresta.

– Ja pozdravljam strance koji dolaze, prosto ima ovde dosta nas koji pokušavamo da radimo, da organizujemo neku proizvodnju, pa nek pogleda neko nas.

Da su zaposleni ključ uspešnog poslovanja smatra Rade Mitrović, direktor preduzeća Lipa, koji nameštaj izvozi u Nemačku i Hrvatsku za hotele, ugostiteljstvo, opremanje kruzera.

– Ali ti ljudi se moraju držati da ne odu u Evropu, da ne odu dalje, jer to se dešava u Hrvatskoj, dešava se u Sloveniji, Bosni, svukuda, da radna snaga odlazi za boljim. Uslovi rada, plate, međuljudski odnosi. Smatram da je to glavni ključ uspeha.

Dragoslav Blagojević, direktor firme Tojo iz Požege, izvozi komponente za nameštaj, a prvi je požeški privrednik koji je odlučio da otvori preduzeće i u Ljubljani i tako poveže Požegu sa slovenačkom prestonicom:

– Nama je manje-više svejedno, kupcu je lakše, jer mi objedinimo isporuke, otprilike imamo negde oko dve isporuke mesečno, otprilike redovne za Sloveniju.

Među proizvođačima nameštaja ima i onih koji su okrenuti domaćem tržištu. I dok je kapije fabrike nameštaja Napredak zatvorena, mnogi bivši radnici odlučili su da otvore sopstvene radnje ili firme i bave se onim što su zapravo naučili ovde. Po tome je ova opština vodeća u Zlatiborskom okrugu.