Naplata poreza premašena za 80 milijardi dinara

Naplata poreza premašena za 80 milijardi dinara
| Izvor: Beta

Plan naplate poreskih prihoda premašen je za 80 milijardi dinara, od čega se približno polovina propisuje rezultatima u suzbijanju sive ekonomije.

To je objavljeno je na sednici Koordinacionog tela Vlade Srbije za usmeravanje aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije.

Kako navodi u izveštaju o rezultatima suzbijanja sive ekonomije od januara do oktobra ove godine, Poreska uprava je u 6.106 kontrola izdavanja fiskalnih računa zatvorila 2.123 objekta zbog utvrđenih nepravilnosti, a zbog izbegavanja plaćanja poreza ove godine podneto je 1.340 krivičnih prijava.

Navodi se da je u pripremi Nacrt zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara.

U izveštaju se navodi da su od početka primene Zakona o inspekcijskom nadzoru, sredinom prošle godine, sve inspekcije otkrile 6.098 neregistrovanih privrednih subjekata.

Samo inspektori rada su otkrili 592 neregistrovana privredna subjekta i nakon kontrole 551 firma se registrovala u Agenciji za privredne registre (APR).

Otkriveno je i 595 stanova u kojima je obavljana neregistrovana delatnost i podneto je 1.826 prijava za kažnjiva dela i 344 prekršajna naloga.

Najviše neregistrovanih radnji i preduzeća bilo je u trgovini, ugostiteljstvu, sektoru popravke motornih vozila, preradi drveta, zanatskim uslugama i građevinarstvu, a otkriveni su i neregistrovani dečiji vrtići, igraonice, kladionice i gerontološki centri.

Pročitajte takođe

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu

Budućnost je naklonjena malim aerodromima – Niš obara rekorde, Morava traži svoju šansu Kada je …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *