Naučite kako da zadobijete poštovanje kolega

Zauzimanje za sebe ključno je za vaš uspeh na poslu i vaše samopouzdanje kao pojedinca.

Tračevi, bullying, pasivno-agresivno ponašanje i ljutnja nisu ništa neobično na mnogim radnim mestima. No, neuobičajenije je znati kako se postaviti prema svemu tome i to nije lako. Zašto? Zato jer, ne biste verovali koliko ljudi misli da su kada izražavaju svoje mišljenje na poslu nametljivi (ili drski) te da je to zapravo loša stvar. No asertivnost, odnosno zauzimanje za sebe, ne samo da je potrebno već je ključno za vaš uspeh isamopouzdanje.

Ako se pitate gde je poštovanje – sve počinje s vama. Ako ne smatrate da ga zaslužujete, nećete ga ni dobiti. Razmislite kako se ponašate izvan kancelarije: verujete li svom unutrađnjem osećaju? Okružujete li se s ljudima koji vas motivišu da u svojim naporima uvek idete dalje i bolje, ali to čine bez da se vi osećate loše zbog svojih odluka? Ako je odgovor da, onda ste već na dobrom putu do zdrave doze samopoštovanja. Pratite ove savete i pobrinite se da i vaše kolege počnu da vam ukazuju poštovanje koje zaslužujete.

Zatražite pomoć kada je to potrebno

Ako vam šef zada ogroman projekt, a vi nemajte pojma o čemu se zapravo radi, nemojte se praviti kao da vam je sve jasno. Mi to vidimo kao pokazivanje slabosti, no traženje pomoći su osnove poštovanja.

Radije šefu recite sa samopouzdanjem: – Nikad ovo nisam još radila. Što se ovde očekuje od mene? Bilo bi dobro da me neko početno uputi o čemu se radi ovde. Šef će znati da ceniti što pitate za pojašnjenje radije nego da istu stvar neko nakon vas mora ponovo raditi.

Budite diva diplomatije

Često je radna okolina puna raznih tračeva. Koliko god to bilo teško, pokušajte se ne uplićete u takve priče i nemojte ih dalje širiti. Razmislite koga vi više poštujete, osobu koja ogovara sve oko sebe ili osobu koja se ne da uvući u ovakva besmislena zlobna naklapanja?

(Foto: Andresr/shutterstock.com)
Postavite granice

Stvaranje granica je veoma važna sposobnost. Neko bi mogao misliti da se postavljanje granica odnosi na hladno i distancirano ponašanje. No, granice nisu koncentrisane na odbijanje, već na to šta možete napraviti i kako. Ne, vi ne možete odraditi 5 dodatnih sati u subotu bez plaćenih prekovremenih sati i zbog toga propustiti rođendan svoje 90-godišnje bake. Ali da, možete doći dva sata ranije u ponedeljak kako biste dovršili prezentaciju. Jasno postavite granice koliko ste spremni daleko ići i nemojte dozvoliti da vas iskorišćavaju.

Progovorite

Komunikacija je ključna u svim aspektima života, ali nikad više nego među ljudima s kojima radite i za koje radite. Ako imate „teškog“ šefa ili kolegu, nemojte se samo „pokunjiti“ i trpiti, a onda prvom prilikom zbrisati u kancelariju kolege s kojim se dobro slažete na trač partiju koja vam služi kao izduvni ventil. Radije idite u srž problema. To ne znači da se sad morate na „mrtvo“ posvaditi s šefom, već mirno dajte do znanja svoje stajalište o stvari u pitanju.

Razmislite pre nego što progovorite

Da, u negativnoj radnoj sredini možete se osećati stalno napadnuti, no konstantno napadanje natrag nije rešenje. Razmislite o tome šta želite da kažete, kako se želite u toj situacij postaviti i kako bi ta osoba mogla da reaguje. Savet: Želite ispasti kao samopouzdana i pribrana osoba, a ne živčana.

Imajte manire

Da, možda ne možete smisliti osobu s kojom svaki dan radite i komunicirate, ali se suzdržite od toga da im to kažete. Puno su veće šanse da će radna okolina postati barem malo ugodnija ako se oboje ponašate profesionalno, odraslo i s poštovanjem.

Oprostite

Zapamtite, iduće jutro morate se vratiti na posao i biti u istoj prostoriji s tim ljudima. Važno je, ako i dođe do konflikta, da pokažete želju da oboje krenete dalje u pozitivnijem tonu.