NBS pripremila Nacrt zakona o međubankarskim naknadama

NBS pripremila Nacrt zakona o međubankarskim naknadama
| Izvor: eKapija

Narodna banka Srbije objavila je Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, čijim bi se usvajanjem ograničile međubankarske naknade (interchange fees) i uredila druga pravila u poslovanju sa platnim karticama.

Ove naknade predstavljaju značajan deo trgovačke naknade koju banka naplaćuje trgovcu za svako plaćanje izvršeno upotrebom platne kartice, navodi NBS i dodaje da visoke trgovačke naknade koje naplaćuju banke trgovcima a čiju visinu u značajnoj meri opredeljuju međubankarske naknade, predstavljaju jedan od osnovnih razloga zašto trgovci na malo odustaju od prijema plaćanja platnim karticama i prihvataju samo plaćanja gotovinom.

Posledica toga nije samo smanjenje udela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, nego i veći potencijal za sivu ekonomiju, dodaje se.

Nacrtom zakona je predviđeno da se ograničavanje međubankarskih naknada sprovede u dve faze – za prvih devet meseci primene zakona međubankarske naknade bi se smanjile na nivo od 0,5% za debitne kartice i 0,6% za kreditne kartice, a nakon toga na nivo od 0,2% za debitne i 0,3% za kreditne kartice.

Pored predloženog faznog smanjivanja međubankarskih naknada koje bi za rezultat trebalo da ima smanjivanje trgovačkih naknada i širenje prihvatne mreže za platne kartice, Nacrtom zakona će se, između ostalog, značajno unaprediti transparentnost naknada koje banka prihvatilac naplaćuje trgovcu.

Narodna banka Srbije pozvala je građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave svoje sugestije i primedbe na Nacrt zakona dostave do 20. septembra 2017. godine.

Nacrt zakona možete preuzeti u PDF fajlu

kliknite za PDF fajl

Pročitajte takođe

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018.

ProCredit banka nastavlja podršku domaćoj poljoprivredi – Subvencionisani agro krediti i u 2018. Izvor: eKapija …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *