NBS pripremila Nacrt zakona o međubankarskim naknadama

NBS pripremila Nacrt zakona o međubankarskim naknadama
| Izvor: eKapija

Narodna banka Srbije objavila je Nacrt zakona o međubankarskim naknadama i posebnim pravilima poslovanja kod platnih transakcija na osnovu platnih kartica, čijim bi se usvajanjem ograničile međubankarske naknade (interchange fees) i uredila druga pravila u poslovanju sa platnim karticama.

Ove naknade predstavljaju značajan deo trgovačke naknade koju banka naplaćuje trgovcu za svako plaćanje izvršeno upotrebom platne kartice, navodi NBS i dodaje da visoke trgovačke naknade koje naplaćuju banke trgovcima a čiju visinu u značajnoj meri opredeljuju međubankarske naknade, predstavljaju jedan od osnovnih razloga zašto trgovci na malo odustaju od prijema plaćanja platnim karticama i prihvataju samo plaćanja gotovinom.

Posledica toga nije samo smanjenje udela bezgotovinskih plaćanja u odnosu na gotovinu, nego i veći potencijal za sivu ekonomiju, dodaje se.

Nacrtom zakona je predviđeno da se ograničavanje međubankarskih naknada sprovede u dve faze – za prvih devet meseci primene zakona međubankarske naknade bi se smanjile na nivo od 0,5% za debitne kartice i 0,6% za kreditne kartice, a nakon toga na nivo od 0,2% za debitne i 0,3% za kreditne kartice.

Pored predloženog faznog smanjivanja međubankarskih naknada koje bi za rezultat trebalo da ima smanjivanje trgovačkih naknada i širenje prihvatne mreže za platne kartice, Nacrtom zakona će se, između ostalog, značajno unaprediti transparentnost naknada koje banka prihvatilac naplaćuje trgovcu.

Narodna banka Srbije pozvala je građane, stručnu javnost i sve druge zainteresovane strane da u okviru javne rasprave svoje sugestije i primedbe na Nacrt zakona dostave do 20. septembra 2017. godine.

Nacrt zakona možete preuzeti u PDF fajlu

kliknite za PDF fajl

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *