NBS zadržala referentnu kamatu na 4,5%
| Izvor: eKapija

Narodna banka Srbije (NBS) odlučila je danas da zadrži referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4,5%.

Izvršni odbor NBS je, prilikom donošenja takve opdluke na današnjoj sednici, imao u vidu očekivane efekte dosadašnjeg snižavanja referentne kamate i postepenog smanjenja stope devizne obavezne rezerve na kretanje inflacije u narednom periodu, ali i dalje prisutne eksterne rizike.

– U najvećoj meri neizvesnost potiče od različitog karaktera monetarnih politika centralnih banaka najznačajnijih svetskih ekonomija u narednom periodu. Povećanje referentne kamatne stope Feda moglo bi nepovoljno da utiče na likvidnost na međunarodnom finansijskom tržištu i kretanje kapitala prema zemljama u usponu – navodi se u saopštenju NBS.
baner1
Ipak, prema oceni Izvršnog odbora, povećanju otpornosti domaće ekonomije na pomenute rizike iz međunarodnog okruženja doprinose efekti mera fiskalne konsolidacije, povoljniji izgledi ekonomskog rasta od očekivanih, smanjenje spoljne neravnoteže i dosledno sprovođenje aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

Razmatrajući aktuelna monetarna i makroekonomska kretanja i projekcije, NBS je konstatovala da su inflatorni pritisci i dalje niski, čemu pre svega doprinose niska inflacija u međunarodnom okruženju, niske cene primarnih proizvoda na svetskom tržištu, relativna stabilnost deviznog kursa, pozitivni efekti fiskalne konsolidacije i dalji pad inflacionih očekivanja.

Privremeni povratak međugodišnje inflacije u granice cilja očekuje se početkom naredne godine po osnovu isključenja prošlogodišnjih pojeftinjenja naftnih derivata i cigareta iz obračuna, a do trajnije stabilizacije inflacije u granicama cilja trebalo bi da dođe od sredine 2016.

U saopštenju se dodaje da će novembarski Izveštaj NBS o inflaciji biti predstavljen javnosti u četvrtak, 19. novembra, a naredna sednica Izvršnog odbora o referentnoj kamatnoj stopi će biti održana 10. decembra 2015. godine.