NBS zadržala referentnu kamatu na nivou od 4%
| Izvor: eKapija

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) zadržao je referentnu kamatnu stopu na postojećem nivou od 4%. Pri donošenju odluke, Izvršni odbor je imao u vidu efekte dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike, kao i očekivano kretanje inflacije u narednom periodu.

Prema oceni NBS, na povratak međugodišnje inflacije u granice cilja uticaće pre svega niska baza kod cena naftnih derivata, postepen rast agregatne tražnje u Srbiji i postepen rast inflacije u međunarodnom okruženju, dok će je niski troškovi u proizvodnji hrane još neko vreme usporavati.

Izvršni odbor je imao u vidu i dalje prisutnu neizvesnost na međunarodnom robnom i finansijskom tržištu, uticaj rizika po tom osnovu na kretanje inflacije i kretanje kapitala ka zemljama u razvoju.

Otpornost naše ekonomije na spoljne potrese veća je nego ranije, kao rezultat doslednog sprovođenja mera fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, navodi se dalje.

– Zahvaljujući tome, smanjenje fiskalne i spoljne neravnoteže se nastavlja i makroekonomski izgledi naše ekonomije dodatno su poboljšani, što potvrđuju i projekcije relevantnih medunarodnih institucija. Rizici iz međunarodnog okruženja takođe bi mogli biti umanjeni ekspanzivnijim karakterom monetarnih politika vodećih centralnih banaka u narednom periodu – ocenjuje NBS.