Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca – Privreda je pritisnuta velikim nametima

Poslodavci su pritisnuti velikim nametima koje plaćaju, velikim troškovima na plate i parafiskalnim nametima. Većina poslodavaca bi se radovala da su plate veće, jer bi i promet bio veći, što znači da bismo imali više i kupovali više, kaže predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.

Atanacković kaže da ne možemo tražiti više od onoga što stvaramo. Navodi da je tako nešto jedino moguće u javnom sektoru i budžetskim ustanovama.

– Veće plate i penzije – to može da kaže premijerka ako ima viška u budžetu. Ne može da kaže da će plate povećati u realnom sektoru. Plate u realnom sektoru počele su da stižu one u javnom, sada je vlada podigla plate što je misaona imenica za realnu privredu. U onim kompanijama koje više zarađuju, da li ste čuli u it sektoru da se neko buni, tamo gde ima novca zaposleni ne ostaju zakinuti – kaže on.

Atanacković je rekao da se sa sindikatima slažu u tome da se zakon mora poštovati, da rad na crno mora da se suzbije, radnici da budu prijavljeni, kao i da se poštuje ono što je dogovoreno kolektivnim ugovorom.

– Za to je dužna država koja mora da ima mehanizme da spreči negativne pojave, da to bude efikasno. Pojedini vlasnici kompanija misle da su radnici njihovi robovi, svi oni koji žele da im kompanija napreduje neće se tako ponašati. Postoje zakoni koji se moraju poštovati, ko nema moral treba ga naterati da ga stekne, ne može se ostaviti poslodavcu na volju da odluči kako će se ponašati prema zaposlenima.

Prvi maj je i praznik poslodavaca, kaže Atanacković i dodaje da je najveći broj poslodavaca na neki način deo proizvodnog procesa.

– Kada se podsećamo na 1. maj da razmišljamo da i veliki broj onih koje zovemo kapitalistima i sami predstavljaju radnički deo države. Velika je razlika u mogućnostima privrednika, neki su na granici mogućnosti.