NEDIMOVIĆ: Uskoro mere za stimulisanje sela

NEDIMOVIĆ: Uskoro mere za stimulisanje sela
| Izvor: Tanjug

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će to ministarstvo za dvadesetak dana izaći sa merama za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje i razvoj novih gazdinstava u devastiranim područjima Srbije, kako bi se sprečilo nestajanje sela.

U Srbiji će u narednom periodu nestati na desetine sela jer u svakom četvrtom živi manje od 100 stanovnika, ocenila je nedavno Srpska akademija nauka i umetnosti, podsetio je ministar.

– To je jedan društveni fenomen koji je neverovatno važan za našu državu i ne može samo u okviru poljoprivrede da se rešava. Potreban je multidisciplinarni pristup da napravimo široku akciju – rekao je Nedimović u izjavi Tanjugu.

On je kazao da će u okviru delatnosti ministarstva biti pokrenuta aktivnost u narednom budžetu kako bi se u najnerazvijenim područjima stimulisali poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih gazdinstava.

Akademik Dragan Škorić, urednik knjige „Unapređenje sela u brdsko-planinskim područjima Srbije“, rekao je da u oko 1.000 sela u Srbiji ima manje od 100 stanovnika i da su to uglavnom ljudi prosečne starosti 59 godina i sa lošom školskom strukturom.

Prema njegovim rečima, nestajanje posebno preti brdsko-planinskim selima, koja se najviše napuštaju zbog loših uslova za život.

– Vreme je za uzbunu kada su sela u pitanju – dodao je Škorić naglasivši da treba odmah pokušati da se zaustave ti negativni trendovi.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *