NEDIMOVIĆ: Uskoro mere za stimulisanje sela
| Izvor: Tanjug

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine Srbije Branislav Nedimović najavio je da će to ministarstvo za dvadesetak dana izaći sa merama za stimulisanje poljoprivredne proizvodnje i razvoj novih gazdinstava u devastiranim područjima Srbije, kako bi se sprečilo nestajanje sela.

U Srbiji će u narednom periodu nestati na desetine sela jer u svakom četvrtom živi manje od 100 stanovnika, ocenila je nedavno Srpska akademija nauka i umetnosti, podsetio je ministar.

– To je jedan društveni fenomen koji je neverovatno važan za našu državu i ne može samo u okviru poljoprivrede da se rešava. Potreban je multidisciplinarni pristup da napravimo široku akciju – rekao je Nedimović u izjavi Tanjugu.

On je kazao da će u okviru delatnosti ministarstva biti pokrenuta aktivnost u narednom budžetu kako bi se u najnerazvijenim područjima stimulisali poljoprivredna proizvodnja i razvoj novih gazdinstava.

Akademik Dragan Škorić, urednik knjige „Unapređenje sela u brdsko-planinskim područjima Srbije“, rekao je da u oko 1.000 sela u Srbiji ima manje od 100 stanovnika i da su to uglavnom ljudi prosečne starosti 59 godina i sa lošom školskom strukturom.

Prema njegovim rečima, nestajanje posebno preti brdsko-planinskim selima, koja se najviše napuštaju zbog loših uslova za život.

– Vreme je za uzbunu kada su sela u pitanju – dodao je Škorić naglasivši da treba odmah pokušati da se zaustave ti negativni trendovi.