Nema privrednog rasta bez ulaganja – Članovi kluba „Privrednik“ traže podršku za mala i srednja preduzeća i preduzetnike
Izvor: Tanjug

Članovi Srpskog poslovnog kluba „Privrednik“ pozdravili su danas usvajanje budžeta za narednu godinu i sugerisali da bi, kada je reč o podsticajima, prednost trebalo dati domaćim investitorima. Iz tog kluba su poručili da je dobro što je budžet štedljiv, ali i da značajan privredni rast ne može da se ostvari bez ulaganja. Privrednici sugerišu da bi budžet u određenoj meri trebalo da bude investiciono podsticajan.

– Očekujemo da će domaći privrednici i investitori imati prednost i da će predviđeni budžetski podsticaji završiti u njihovim rukama, a ne da se samo subvencionišu i oživljavaju kompanije gubitaši poput Bora, „Železare Smederevo“ i drugih – piše u saopštenju „Privrednika“ koje je potpisala generalni sekretar tog udruženja Jovana Majstorović.
baner1
Kako bi se Srbija regionalno razvila, navode oni, nužno je podržavati više od 300.000 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika sa lokala, koji imaju ograničen pristup izvorima finansiranja. Zato bi sredstva iz budžeta trebalo smestiti u zdraviji deo privrede, u ruke kompanija i preduzetnika koji redovno izmiruju svoje poreske obaveze i pune isti taj budžet Srbije.

– Ukoliko bi se preusmerila sredstva sa kompanija gubitaša na zdraviji deo privrede, sigurni smo da bi došlo do „eksplozije“ inovacija, novih proizvoda i usluga, konačno novih radnih mesta. U suprotnom, nastavilo bi se sa trendom zavlačenja ruku u džep privrednika i građana, svih urednih poreskih platiša – piše u saopštenju.

Dok država poljoprivredu vidi kao razvojnu granu srpske privrede umesto jačanja podrške opadaju subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, navedeno je, uz opasku da vlade iz regiona povećavaju podsticaje u ovoj oblasti, što narušava konkurentsku sposobnost naše poljoprivrede.

Članovi Kluba „Privrednik“ su samo u 2013. godini ukupno platili više od 550 mil EUR poreza državi, te se, kako je navedeno, zalažu da ubuduće merilo uspeha za isticanje privrednika bude ostvareni profit, kao i plaćeni porez na dobit iz poslovanja i da se na toj osnovi započne promovisanje uspešnih poslovnih ljudi i kompanija.