Nema više tehničkog pregleda bez dovoženja automobila – U pripremi nova pravila i cena od 2.500 dinara
| Izvor: Novosti

Ukoliko se usvoji Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja Srbije, od Nove godine bi se zaustavila rasporostranjena praksa registracije vozila na crno, bez dovoženja automobila na tehnički pregled, a minimalnu cenu ove usluge određivala bi Vlada Srbije.

Tako bi minimalna cena tehničkog pregleda, bar prema „sugestijama Udruženja osnivača tehničih pregleda (UOTP)“, za putničko vozilo bila 2.500, plus PDV, a za moped ili motocikl 2.000 dinara.

– Nije samo stvar u određivanju najniže cene tehničkih pregleda. To je samo jedna od mera koje godinama predlažemo nadležnim organima Srbije – kaže Trifun Stojanović, predsednik UOTP.

– Mi smo pokrenuli inicijativu da se ova oblast uredi kao delatnost od opšteg interesa. Tražili smo i snimanje svakog vozila na liniji tehničkog pregleda, a sve u želji da suzbijemo crno tržište, registraciju samo „kroz papire“ na kojoj svi gubimo. I pošteni tehnički pregledi i država, koja je, po našim računicama, zakinuta za oko milijardu dinara godišnje – dodaje.

Naime, sada je moguće registrovati automobil u Srbiji i bez odvoženja na tehnički pregled, ili tu uslugu dobiti potpuno besplatno, jer firma koja se bavi tehničkim pregledima dobija procenat od svake polise obaveznog osiguranja, pa joj se isplati da tako privlači veći broj vozača.

– Svi koji rade pošteno dovedeni su na granicu opstanka. Nelojalna konkurencija je tolika da preti da se veliki broj od oko 1.300 linija tehničkih pregleda ugasi i da više hiljada ljudi ostane bez posla – kaže Stojanović.

– Mi se iskreno nadamo da će država uraditi ono za šta se mi zalažemo godinama unazad.

U Udruženju osnivača tehničkih pregleda smatraju da je broj linija za tehnički pregled u Srbiji previsok. Oni taj zaključak ilustruju činjenicom da u Srbiji radi oko 1.300 tehničkih pregleda na 2,1 milion vozila. U Hrvatskoj, koja im 1,9 miliona vozila, postoji samo 161 ovlašćena stanica, a u Turskoj, sa 18 miliona vozila, samo 280 tehničkih pregleda.