Nemačka donirala Srbiji 5,4 mil EUR za vrtiće, škole i bolnice
| Izvor: Beta

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Aleksandar Vulin potpisao je u sredu, 9. novembra 2016. godine, sa predstavnicima Nemačke razvojne banke ugovor o donaciji od 5,4 mil EUR za izgradnju i rekonstrukciju vrtića, škola i zdravstvenih ustanova u 12 nerazvijenih opština na jugu Srbije koje su pogođene migrantskom krizom.

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman rekao je da Nemačka podržava Srbiju na njenom putu integracije u EU i zahvalio joj na odgovornom načinu rešavanja izbegličke krize.

– Želimo da podržimo Srbiju u naporima da oživi nerazvijene opštine i izgradi lokalnu infrastrukturu. Nemačka razvojna pomoć obezbedila je bespovratna sredstava u korist 10.000 učenika, 5.000 pacijenata, a otvoriće se i 2.000 mesta u vrtićima – rekao je Ditman.

Dodao je da će mu biti drago da uskoro obiđe gradilišta i izrazio nadu da će ta pomoć biti proširena.

Ministar Vulin zahvalio je Vladi Nemačke na nesebičnoj pomoći.

– Ovo nije kredit da bi se ostvario neki interes, već je bespovratna investicija za bolji kvalitet života, a pomoći će i da se lakše izborimo sa migrantskom krizom. Sve što se izgradi ostaje ljudima koji žive ovde i ta pomoć menja kvalitet života ljudi u Srbiji – rekao je Vulin.

Program jačanja socijalne infrastrukture u opštinama pogođenim migrantskom krizom obuhvata 27 pojedinačnih projekata.