Nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta u Srbiji – Uloženo 1,6 mlrd EUR
| Izvor: Beta

Aksel Ditman Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je ta zemlja investirala 1,6 mlrd EUR u Srbiji, a da su nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta.

– Kroz različite projekte i dobru i tesnu saradnju sa Nemačkom, do sada je u Srbiju došlo 350 nemačkih kompanija, koje su otvorile 31.000 radnih mesta – rekao je Ditman tokom posete šabačkom Hemofarmu, koji je u sastavu nemačke Stade.

Prema njegovim rečima, deo od 1,6 mlrd EUR nemačkih investicija u Srbiji uložen je u Šapcu kroz projekte u oblasti toplana, vodoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kazao je da je taj grad „pravo mesto“ za nemačke investitore.

– Veoma je važno za grad da ga posete evropske diplomate i da vide kakve mogućnosti pruža. Šabac je najbolje mesto za investicije u Srbiji, ne samo zato što to NALED tvrdi već i zato što smo jasno opredeljeni na putu ka EU kao grad i region. Naša radna zona je dobro mesto za investitore, a naše firme su dobri partneri – istakao je Zelenović.

Direktor šabačkog Hemofarma Dragan Tošić naveo je da ta firma postoji 56 godina a da je poslednjih deset, deo nemačke Stade.

– Ovih deset godina obeležio je intenzitet promena, velike investicije od 200 mil EUR i edukacija zaposlenih, zbog čega kompanija trenutno posluje u 38 zemalja na tri kontinenta. Imamo 357 zaposlenih a 76% proizvodnje plasiramo na strana tržišta – rekao je Tošić.

Dodao je da je prošle godine, šabački Hemofarm pustio u rad postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno 1,2 mil EUR, a da je do kraja 2016. godine zaokružen godišnji plan investicija od 4,5 mil EUR.