Nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta u Srbiji – Uloženo 1,6 mlrd EUR

Nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta u Srbiji – Uloženo 1,6 mlrd EUR
| Izvor: Beta

Aksel Ditman Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je ta zemlja investirala 1,6 mlrd EUR u Srbiji, a da su nemačke kompanije otvorile 31.000 radnih mesta.

– Kroz različite projekte i dobru i tesnu saradnju sa Nemačkom, do sada je u Srbiju došlo 350 nemačkih kompanija, koje su otvorile 31.000 radnih mesta – rekao je Ditman tokom posete šabačkom Hemofarmu, koji je u sastavu nemačke Stade.

Prema njegovim rečima, deo od 1,6 mlrd EUR nemačkih investicija u Srbiji uložen je u Šapcu kroz projekte u oblasti toplana, vodoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kazao je da je taj grad „pravo mesto“ za nemačke investitore.

– Veoma je važno za grad da ga posete evropske diplomate i da vide kakve mogućnosti pruža. Šabac je najbolje mesto za investicije u Srbiji, ne samo zato što to NALED tvrdi već i zato što smo jasno opredeljeni na putu ka EU kao grad i region. Naša radna zona je dobro mesto za investitore, a naše firme su dobri partneri – istakao je Zelenović.

Direktor šabačkog Hemofarma Dragan Tošić naveo je da ta firma postoji 56 godina a da je poslednjih deset, deo nemačke Stade.

– Ovih deset godina obeležio je intenzitet promena, velike investicije od 200 mil EUR i edukacija zaposlenih, zbog čega kompanija trenutno posluje u 38 zemalja na tri kontinenta. Imamo 357 zaposlenih a 76% proizvodnje plasiramo na strana tržišta – rekao je Tošić.

Dodao je da je prošle godine, šabački Hemofarm pustio u rad postrojenje za preradu otpadnih voda, vredno 1,2 mil EUR, a da je do kraja 2016. godine zaokružen godišnji plan investicija od 4,5 mil EUR.

Pročitajte takođe

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad?

Kako da vešto izbegnete prekovremeni rad? Prekovremeni rad, mala plata, užasna radna atmosfera, poznato? Visoka …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *