Nemački „EBM Papst“ praviće elektromotore u Somboru – Prvi radnici već kreću na obuku
| Izvor: Dnevnik

Kada privredna proizvodnja jedne sredine kao što je somborska, kumulativno u poslednjih deset meseci zabeleži pad od 15,8%, a u odnosu na isti period prošle godine od 11,3%, i pri tome na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje ima 7.420 registrovanih koji traže posao, vest o otvaranju bilo kakvog novog pogona izazove potpuno razumljivo interesovanje javnosti.

Tako je u poslednjih nekoliko dana odavno apatično tržište radne snage rasplamsala informacija da se u prvom kvartalu sledeće godine, tačnije martu 2016. može očekivati početak rada pogona renomiranog nemačkog industrijskog giganta „EBM Papst“, kao rezultat njihove braunfild investicije u hale ovdašnjeg uglednog preduzeća „Remont Komazec“.

Ovo je prvi industrijski pogon koji se otvara u Somboru, nakon već poodavno zaboravljenog otvaranja fabrike „Calzedonia“. Kako je kapital plašljiva „zverka“, a kompanije sa takvim renomeom, kakav ide uz „EBM Papst“, isuviše ozbiljne da bi se gotovo estradno razbacivale velikim rečima i obećanjima, o investiciji se može više saznati tek posredno.

Naime, u ovom momentu na devetonedeljnu obuku u pogonima giganta koji ima 18 fabrika i gotovo 15.000 zaposlenih širom Evrope i sveta, može računati tek 16-toro, većinom mladih Somborski i Somboraca koji će raditi na proizvodnji elektromotora. Od potencijalnih kandidata se tražila takozvana fina motorika prstiju, te ne čudi da su svojevrsnu prednost na testiranju imali potencijalni budući radnici ženskog pola.

Prema nezvaničnim informacijama, najnoviji, u Somboru željno očekivani investitor, je razmatrao još nekoliko, pre svega vojvođanskih, gradova kao svoju potencijalnu destinaciju, ali je u svojevrsnoj trci sa Novim Sadom, Suboticom i Bačkom Palankom, prošao Sombor zahvaljujući predispozicijama ponuđenog prostora i profesionalnosti „Remont Komazeca“.

Od malog početnog broja zaposlenih važniji je podatak da u Sombor dolazi jedan od vodećih svetskih proizvođača elektromotora i ventilatora osnovan 1963. godine u Mulfingenu u nemačkoj saveznoj pokrajini Baden Virtenberg. I sam je svojevremeno izrastao iz skromnog porodičnog preduzeća sa svega 35 zaposlenih, a danas ima godišnji promet od preko 3 mlrd EUR.

Po broju zaposlenih, mali somborski pogon, u naredne dve godine bi trebao, kako se najavljuje, da pruži šansu za ostvarenje egzistencije za porodice do 200 novih radnika.

Dok se prva grupa izabranih mladih radnika uveliko sprema za put na obuku u pogonima „EBM Papst“ u Sloveniji i Nemačkoj, užurbano se privode kraju i radovi na proizvodnoj hali u Somboru, koja se nalazi u Konjovićevoj ulici. Mada je prethodnim ulaganjima samog „Remont Komazeca“ hala već bila renovirana, dodatna ulaganja su bila neophodna kako bi radni prostor buduće fabrike ispunio sve svetske standarde.