Nemački HELP i Grad Pirot pomažu razvoj mikro i malih preduzeća – Oprema za 16 novih korisnika programa
| Izvor: Beta

U Pirotu je u četvrtak (27. aprila 2017. godine) potpisano 16 ugovora iz drugog kruga podrške razvoju mikro i malih biznisa, projekta koji zajednički realizuju nemačka organizacija HELP i Grad Pirot.

Među njima su poljoprivredni proizvodjači, zanatlije, a prvi put je dodeljen i grant u opremi za advokatske poslove.

– Osam žena i isto toliko muškaraca baviće se zanatskim, poljoprivrednim i uslužnim delatnostima. Podeljeni su grantovi u opremi za različite delatnosti u skladu sa prioritetima grada. U Pirotu su se prvi put našli i advokatski poslovi, pored standarnih frizerskih, krojačkih, limarskih i poslova u poljoprivrednoj proizvodnji – rekla je senior menadžerka za ekonomski razvoj HELP-a Maša Bubanj.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić zahvalio je HELP-u na dosadašnjoj uspešnoj saradnji i istakao zadovoljstvo što su polovina korisnika koji su potpisali danas ugovore žene.

– To je korak dalje ka razvoju ženskog preduzetništva. Saradnju nastavljamo i dalje. HELP obezbeđuje dve, a uprava grada jednu trećinu sredstava za ovu podršku razvoju mikro i malih biznisa – rekao je Vasić.

Potpisan je i ugovor o novom projektu „Podrška socio-ekonomskoj stabilnosti u regionu zapadnog Balkana“, koji HELP realizuje sa četiri grada u Srbiji, među kojima je i Pirot.

– To je novi projekat koji se osim u Pirotu realizuje u Leskovcu, Ubu i Nišu, a finansira ga Vlada Nemačke – rekla je Maša Bubanj.

U okviru ovog projekta predviđeno je da se podrži 40 korisnika. Rezultati saradnje lokalne samouprave u Pirotu i HELP-a minulih godina su za sada 400 podržanih korisnika za šta je zajedničkim sredstvima izdvojeno oko 1,7 mil EUR.

Interesovanje korisnika je veliko.

– Ova pomoć HELP-a mi puno znači jer dobijam opremu za frizerkso-kozmetički salon – kaže frizerka Marijana Pešić, dok Milko Pejčev dodaje da i njemu znači oprema koju dobija za plantažu jagoda.

Osim pojedinačnih grantova, HELP je do sada u Pirotu realizovao i podržao razvoj tri kooperative, kao i druge aktivnosti.