Nemački investitor zainteresovan za gradnju tržnog centra u Zaječaru – Grad najavljuje značajna ulaganja u infrastukturu

Nemački investitor zainteresovan za gradnju tržnog centra u Zaječaru – Grad najavljuje značajna ulaganja u infrastukturu

Gradska uprava Zaječar Zaječarci bi uskoro mogli da dobiju novu priliku za zaposlenje. Jedan nemački investitor zainteresovan je da u Zaječaru izgradi tržni centar, najavljuje u razgovoru za eKapiju gradonačelnik Boško Ničić, dodajući da su pregovori u toku.

Iako u gradu na Timoku priželjkuju otvaranje novih fabrika, korist bi svakako donele i druge delatnosti.

– Dobro je da se otvara proizvodnja, ali nije loše da se otvaraju i uslužne delatnosti. Bitno je da ljudi primaju platu i da od tih plata budžet ima svoju korist. Da li će te plate primati u nekom butiku u okviru tržnog centra ili za rad u pogonima neke fabrike, svejedno je – kaže Ničić.

U razgovoru za eKapiju, Ničić najavljuje i velika ulaganja u infrastrukturu, uprkos tome što se dug Grada, koji se u medijima često pominjao ovog leta, prema njegovim rečima procenjuje na čak 2,5 milijarde dinara. Ova lokalna samouprava ima plan za realizaciju projekata vrednih čak 1,8 milijardi dinara – najveći deo novca već je obezbeđen (sredstva Svetske banke – koja ranije nisu mogla biti iskorišćena, novac iz državne kase, deo iz gradskog budžeta itd), a za ostatak, kako kaže naš sagovornik, nameravaju da konkurišu kod evropskih i državnih fondova.

Najveća investicija koju u narednom periodu planiraju jeste uređenje korita Crnog i Belog Timoka čija je vrednost milijardu dinara.

– Za taj projekat smo dobili sredstva od Svetske banke pre nekoliko godina, ali njih ne možemo da povučemo sa računa, zbog nerešenih imovinskih odnosa. Kako bi to rešili, neophodno nam je dodatnih 100 miliona dinara – objašnjava Ničić, dodajući da se realizacija tog projekta očekuje tokom ove i naredne godine.

Sledeći veliki projekat jeste nastavak rekonstrukcije gradskih ulica, za šta će biti izdvojeno 187,5 miliona dinara. Tokom ove i naredne godine lokalna samouprava će raditi i na rekontrukciji tribina na Gradskom stadionu, kao i na atletskoj stazi za šta će biti opredeljeno 16,8 miliona dinara.

Zaječar će tokom 2018. godine dobiti i savremenu zelenu pijacu, a biće i rekonstuisana hala za sireve. Vednost tih radova je 148 miliona dinara.

– U narednoj godini, pokušaćemo da otkupimo zemljište od vlasnika sadašnje autobuske stanice i da uredimo halu sireva, tako da ona bude na dva nivoa. Projekat je u izradi – kaže Ničić.

Novac i za škole, zdravstvene ustanove…

U gradu na istoku Srbije tokom ove godine planirana je i rekonstrukcija OŠ Ljubica Radosavljević Nada (sanacija objekta, izgradnja trotoara i ograde) vredna 142 miliona dinara. Takođe, u 2017. planiran je i završetak sportske hale u naselju Kotlujevac, za šta je neophodno 15,6 miliona dinara. Rekonstrukcija, dogradnja i opremanje zdravstvene stanice u naselju Kotlujevac vredna 70 miliona dinara takođe je predviđena za 2018. godinu. U narednoj godini planirano je izdvajanje 100 miliona dinara za rekonstrukciju i sanaciji objekta OŠ Hajduk Veljko u naselju Kotlujevac. Tokom 2017. godini biće urađeni atarski putevi, za šta će biti izdvojeno 8,5 miliona dinara.

Pročitajte takođe

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR

United Group nastavlja da ulaže u Srbiji – Najavljeno investiranje od 293 mil EUR United …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *