Nemački Leoni gradiće fabriku na Ratarskom imanju u Kraljevu – U planu proizvodni pogon od 60.000 m2
Izvor: RTS |
Nova fabrika nemačke kompanije Leoni u Srbiji biće izgrađena na Ratarskom imanju u Kraljevu. To je sada poljoprivredno imanje, odnosno ekonomija Poljoprivredne škole, a da bi se velikom investitoru omogućilo da nesmetano uđe u posed gde bi gradio fabriku potrebno je da se promeni namena ovog zemljišta i uredi komunalna infrastruktura.

Zato je u petak (16. marta 2018. godine) u Kraljevu sazvana vanredna sednica skupštine grada sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Izmena plana generalne regulacije Ratarskog imanja-Grdice, koji je dostavilo Odeljenje za urbanizam i stambeno komunalne delatnosti. Pre sednice ceo projekat je bio na javnom uvidu i nakon javne rasprave komisija grada ga je prihvatila.

Za Leoni je planirana parcela površine oko 13 hektara. Sam proizvodni pogon imaće 60.000 kvadratnih metara.

Parcela se naslanja na dve odlične saobraćajnice, s tim što će se novim kružnim tokom urediti priključak na Ibarsku magistralu.

Projektom regulacije obuhvaćena je površina od 27,5 hektara, što znači da će se ovaj deo grada potpuno transformisati.

Leoni će u Kraljevu, kako se najavljuje. zaposliti 4.000 radnika. Prvi pogon za proizvodnju kablova i instalacija za automobilsku industriju biće završen do kraja decembra ove godine, a prvi radnici će u hale ući 2019.

Kompletan projekat biće završen 2020. godine kada bi ovde trebalo da počne da radi najveća fabrika kompanije Leoni u Srbiji.