Nemački Leoni otvorio novi pogon u Nišu – Vrednost investicije 22 mil EUR
Izvor: Tanjug/Beta

Nemačka kompanija Leoni, proizvođač optičkih vlakana i kablova, otvorila je danas novi pogon u Nišu u kojem će biti zaposleno 1.123 radnika.

Ovde će se na 20.000 kvadrata proizvoditi kablovi za automobile, a u pogon je uloženo oko 22 mil EUR. Država je pomogla otvaranje pogona otkupom zemljišta za izgradnju i isplatom subvencija Leoniju.

Plan kompanije je da, zajedno sa radnicima u Nišu, do kraja godine zaposli 2.200 ljudi.

Otvaranju pogona u Nišu prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je država dosta učinila za Niš koji bi trebalo da bude centar tog dela Balkana. On je najavio je da će u avgustu ove godine u Nišu pogon otvoriti i poznati proizvođač rasvete, kompanija Zumtobel.

Vrednost dosadašnjih investicija Leonija u Srbiji iznosi 75 mil EUR, a do sada su zaposlili više od 6.000 radnika u našoj zemlji. Samo u prošloj godini kompanija je ostvarila izvoz iz Srbije u vrednosti od 145 mil EUR i nalazi se na listi 10 najvećih izvoznika.

Inače, Leoni je prvu fabriku u Srbiji otvorio u Prokuplju 2009. godine, drugu 2014. u Malošištu u opštini Doljevac, a prošle godine u Nišu. Kako kaže direktor Leonija u Srbiji, Klemens Saks, kompanija je od početka svog poslovanja u Srbiji u republički budžet po osnovu različitih taksi i poreza uplatila 130 mil EUR.

Otvaranjem fabrike u Kraljevu naredne godine, koja će imati 45.000 m2, sa još 20.000 m2 pratećeg sadržaja, u kojoj će posao dobiti 4.000 radnika, Leoni će postati najveći poslodavac u Srbiji, sa više od 11.000 zaposlenih i 110.000 kvadrata proizvodnih pogona.

Izgradnja kompleksa u Kraljevu, čija je ukupna vrednost 60 mil EUR, trebalo bi da počne u septembru ili oktobru ove godine, a u januaru i februaru naredne Klemens Saks očekuje da bude završeno oko šest hiljada kvadrata pogona, dok će cela investicija biti zaokružena na kraju 2019. godine završetkom kompletne izgradnje.

Kompanija Leoni, čije je sedište u Nirnbergu, u Nemačkoj, ima 93 fabrike u 31 zemlji.