Nemački „Tonnies“ gradi farmu i u Sremskoj Mitrovici
Izvor: RTV

Dolazak nemačkog mesnog giganta u Sremsku Mitrovicu izvestan je, saznaje RTV. Nemačka mesna kompanija „Tonnies“, prema najavama, na proleće bi trebalo da počne izgradnju pet velikih objekata savremenih farmi, a potom i mešaona stočne hrane kao i fabrika za preradu mesa.

Prvi čovek opštine Branislav Nedimović potvrdio je da je delegacija kompanije „Tonnies“ bila u Sremskoj Mitrovici i da nameravaju da otvore farmu svinja sa nemačkom genetikom i razviju kooperaciju.

Branislav Nedimović rekao je i to da će opština sa svoje strane učiniti sve da se pojednostave procedure za dolazak te kompanije i da će se u svemu tome poštovati zakoni koji važe u Srbiji i kada je reč o zakonu o poljoprivrednom zemljištu, građevinskim dozvolama i zaštiti životne sredine.

Kako RTV saznaje, jedna od lokacija najverovatnije će biti na području Sremske Mitrovice gde nemački investitor planira da izgradi farmu i razvije kooperantske odnose sa tamošnjim uzgajivačima svinja.

Prema njihovim saznanjima, jedna od poželjnih lokacija je u Jarku a druga u sremskom selu Čalma.

Stručnjaci smatraju da sa aspekta razvoja kooperativnih odnosa dolazak nemačkog mesnog giganta može doneti boljitak u razvoju svinjarstva. Problem su, kako navode, objekti za tov koji ne odgovaraju nemačkim standardima.

A, kako smo mogli čuti u opštini Sremska Mitrovica, samo 12% objekata za tov svinja je pun, tako da se od dolaska nemačkog investitora mnogo očekuje, naročito u pogledu popravljanja stanja u proizvodnji svinja na nivo koji je ovaj kraj imao pre devedesetih godina.