Nemački Vorwerk počeo izgradnju fabrike delova za automobile u Preljini kod Čačka – Probna proizvodnja do kraja 2018.
Izvor: Beta

Nemačka kompanija Vorwerk počela je danas u Preljini kod Čačka izgradnju fabrike u kojoj će se proizvoditi delovi za automobilsku industriju i gde će raditi više od 1.000 ljudi.

Vrednost te investicije je više od 50 mil EUR a ove godine će biti izgrađeno više od 40.000 kvadrata proizvodnog prostora, dok je plan da se u narednih šest godina pogon proširi na oko 65.000 kvadrata.

U okviru fabrike biće i centar za testiranje, a radnici će imati obuku u Nemačkoj i Poljskoj.

Izvršni direktor Vorwerk-a Jirgen Miler je rekao da je Čačak sjajan izbor za investiciju te kompanije koja planira da u budućnosti u Srbiji zaposli i više od 1.000 radnika.

Kazao je da će fabrika u Čačku imati najsavremeniju opremu i da će se u njoj raditi delovi za najpoznatije svetske marke automobila. Dodao je i da se očekuje da već krajem ove godine u toj fabrici počne probna proizvodnja.

Vlasnik grupacije Vorwerk Peter Kelen podsetio je da je to porodična kompanija iz Vupertala u Nemačkoj, koja posluje skoro 200 godina.

– Nigde u svetu nije tako brzo obezbeđena lokacija za našu fabriku – rekao je Kelen i zahvalio gradskim vlastima u Čačku što ulica u kojoj je fabrika nosi njegovo ime.

Polaganju kamena temeljca za fabriku Vorwerk-a prisustvovao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da je to prva velika investicija u Čačku u poslednjih 35 godina.

– Ovo nije samo boljitak za Čačak već i za okolna mesta i ceo Moravički okrug, ali i za državu – rekao je on i dodao da ukupne direktne strane investicije u Srbiji za prvih pet meseci ove godine od 1,16 mlrd EUR pokazuju da je Srbija privlačna za investitore i da su sve bolji uslovi poslovanja.