Nemci traže srpsko povrće – U Leskovcu proizvode dve generacije zelene salate u toku godine
| Izvor: B92

Zelenu salatu velika većina srpskih povrtara posadi jednom u toku godine, a onda čeka sečenje. Kod Đorđa Micića iz zadruge „Zelena zvezda“ u Leskovcu nema odmora. Tako je napravio ciklus da ima dve generacije zelene salate u toku godine i praktično nema nijednog dana kada mu je plastenik prazan. Istovremeno i seče salatu i uveliko je prodaje, a i proizvodi rasad za narednu generaciju.

– Prilagodili smo se kupcima. Jedan turnus završava krajem decembra ili početkom januara, a drugi sredinom aprila – kaže Micić.

Kako objašnjava, nakon toga rasađuju uglavnom paradajz, jer početkom jula kreće isporuka francuskim partnerima.

Micić objašnjava da nema pravila koliko je potrebno vremena da prođe od semena do berbe. Kaže da je salati potrebno od dva i po meseca do pet meseci da bude spremna za sečenje, a veliki uticaj ima vreme, sunčani dani, kao i sama vrsta salate. Rasad je ujednačen, a Đorđe ima i svoju malu tajnu kako to i postiže. Takav rasad je veoma važan jer u prodaji ne može da se nađe jedna veća, a jedna manja glavica salate.

Micićeva salata plasira se na domaće tržište i tržište Evrope, ali šta je sa tržištem Rusije?

– Salata nikada nije išla za Rusiju, i ne verujem i da će ići. Izvozimo je na naše tržište i eventualno do Rumunije. Sada su se pojavili kupci iz Nemačke za „Lidl“. Priča se o jako velikim ciframa, nekoliko miliona komada godišnje – priča on.

Kako kaže, nemaju problem sa letnjom proizvodnjom paradajza iz Turske. U tom vremenskom periodu nemoguće je proizvoditi paradajz u Turskoj. On je dodao da bi naši rani proizvođači mogli da imaju problem sa turskom robom koja će završiti kod nas. Ipak on se ne plaši da turska jeftina roba može da obori cenu našoj, koja nema pristup ruskom tržištu, jer kako kaže, možemo da se izborimo sa njihovom robom više klase.

– Turci ne mogu dovesti toliko jeftinu robu kod nas, koliko mi možemo jeftino da je proizvedemo – dodao je on.