Nepalska firma „Cinnovation group“ gradi fabriku nudli u Rumi – Posao za 500 radnika
| Izvor: eKapija

Nepalska kompanija „Cinnovation group“ gradiće fabiku u Rumi za proizvodnju testenina – nudla, supa, krekera… – i u tu svrhu kupiće 9,5 hektara zemljišta u „Bloku 4“ Radne zone „Rumska petlja“ čija je vrednost procenjena na oko 51 miliona dinara.

U pitanju je kompanija koja je deo konglomerata „Binod grupe“, čiji je vlasnik nepalski multimilijarder Čodri Binod, navodi se na sajtu opštine Ruma.

– Prodaja zemljišta nepalskoj kompaniji je lepa finansijska injekcija za opštinski budžet, ali i jasan pokazatelj da počinje realizacija ove investicije. Ovo je veoma značajan podatak za sve građane Opštine Ruma koji su nezaposleni. Ja ću podsetiti da prema Elaboratu ova kompanija planira zapošljavanje 409 radnika, mi smo dobili uveravanja da će nakon osam meseci tu raditi 500 ljudi – kaže predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić.

– Prema trogodišnjem planu nepalske kompanije u Rumi bi posao moglo dobiti oko 1.200 radnika. Međutim, sada je u prvom planu zapošljavanje 500 radnika, a nadamo se da će im poslovanje omogućiti da ostvare zacrtane ciljeve. Dakle, otvaranjem pogona kinesko- danske kompanije „Everrest production“, zatim francuskog „Hačinsona“, te „Cinnovation group“ mi ćemo uspeti da građanima Opštine Ruma omogućimo zapošljavanje u realnom sektoru. Pomenuo bih i da su nas iz „Albona“ obavestili da će uskoro zaposliti 60 radnika – naveo je Mančić.
baner1
Predsednik Mančić je napomenuo da će se polaganje kamena temeljca upriličiti tokom septembra.

– Gospodin Binod nije u mogućnosti da 30. avgusta dođe u Srbiju, za kada je prvobitno bilo planirano polaganje kamena temeljca. Očekujemo taj svečani čin tokom narednog meseca – kazao je prvi čovek lokalne samouprave.

Pored 9,5 hektara koje će Nepalci kupiti, Opština Ruma će im prodati i dodatnih dva hektara zemljišta koje trenutno nije sastavni deo Radne zone „Rumska petlja“.

– Izmena plana detaljne regulacije je u toku, tako da neće biti problema da i ta dva hektara zemljišta prodamo. U pitanju su dve parcele jedna je u vlasništvu Republike, druga u vlasništvu rumske opštine. „Cinnovation group“ nam je poslao i pismo o namerama u kome želi i preostalih sedam hektara zemljišta u Bloku 4, radi proširenja proizvodnih kapaciteta. Tih sedam hektara zemljišta ćemo im, na osnovu Elaborata opravdanosti, ustupiti besplatno – rekao je Mančić.

Opština Ruma će od prodaje zemljišta na „Rumskoj petlji“ prihodovati i dodatnih 20 odsto cene od svake prodate parcele, jer je investitor, po važećoj zakonskoj regulativi, toliko dužan još da plati za promenu namene zemljišta. Konkretno od nepalskog investitora se očekuje dodatnih 10 miliona dinara od kojih će šest miliona pripasti Republici, a četiri će se sliti u opštinsku kasu.

Licitacija za zemljište na kom će nepalska kompanija graditi fabriku bila je zakazana za danas, 24. avgust, a depozit koji je ta kompanija uplatila iznosio je 10.301.000 dinara.

Ruma očekuje 100 miliona dinara od prodaje zemljišta i nekretnina

U prethodnih mesec dana Opština Ruma je prodala dve parcele domaćoj firmi „Ru metal trade“, za 14 miliona dinara. Slovenačka „Karba“ je za 1,6 hektara zemljišta uplatila 9 miliona dinara, dok je od prodaje takozvane „Plave zgrade“ u Glavnoj ulici, prihodovano 22 miliona dinara. Uz još i naknadne uplate za promenu namene zemljišta u visini od 20 odsto, lokalna samouprava će po osnovu prodaje zemljišta i nekretnina prihodovati oko 100 miliona dinara. Ta sredstva će, kako kaže predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, biti iskorišćena za unapređenje uslova života građana rumske opštine i podizanje standarda u zdravstvu, školstvu, sportu i drugim važnim oblastima.