Nepalski „Cinnovation“ na proleće 2016. počinje izgradnju fabrike testenine u Rumi – Vrednost investicije 13 mil EUR
| Izvor: eKapija

U industrijskoj zoni „Rumska petlja“ uskoro će početi izgradnja fabrike za proizvodnju testenina. Reč je o nepalskoj kompaniji „Cinnovation group“, značajnom investitoru na svetskom planu, koji posluje u okvirima azijskog konglomerata „Binod grupe“ čiji je vlasnik milijarder Binod Chaudhary.
Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić potpisao je u ponedeljak, 14. decembra 2015. godine, ugovor o prodaji 9,5 hektara zemljišta u radnoj zoni „Rumska petlja“ sa Zoranom Dražetom, direktorom kompanije „In Connect“, koja je zastupnik „Cinnovation group“-a u Srbiji.

– Na moje zadovoljstvo stvaraju se uslovi da počne izgradnja fabrike za proizvodnju testenina, nudli, krekera i ostalih njihovih proizvoda. Vrednost parcele koju smo prodali nepalskoj kompaniji je 51.709.320 dinara, od toga je 20% avansa već uplaćeno pri samoj licitaciji, a za ostali deo novca rok uplate je osam dana. Još jednom se zahvaljujem direktorima „In connect“, gospođi Perko i gospodinu Dražeti na požrtvovanosti, angažovanju i trudu koji smo zajedno uložili da bismo ovu investiciju doveli na teritoriju naše opštine, a samim tim smanjili i broj nezaposlenih – izjavio je predsednik Mančić za portal Ruma.rs.

Nepalska kompanija rasprostranjena je u celom svetu, a proizvodni pogon u Rumi biće prva fabrika ovog konglomerata u Evropi. Investitor će u proizvodnji koristiti sve potencijale sremske žitnice, a fabrika će biti izvozno orijentisana i plasiraće gotovo sve svoje proizvode na inostrano tržište.
Direktor „In connecta“ Zoran Dražeta ističe da će sama izgradnja fabrike početi na proleće.

– Koristimo ovu zimsku građevinsku pauzu da završimo poslove oko planske dokumentacije, a sa prvim toplim danima na proleće krećemo u izgradnju fabrike. Prema biznis planu, mi na jednoj proizvodnoj liniji planiramo zapošljavanje 409 radnika, međutim, planovi nepalske kompanije su daleko veći. Trenutno analiziramo tržište, a pored Evrope imaćemo prohodnost i ka Rusiji i Turskoj, samim tim raste i verovatnoća za pokretanje novih proizvodnih linija i upošljavanje novih radnika. Smatram da će u Rumi raditi višestruko više ljudi nego što je to bio prvobitni plan – naglasio je Dražeta.

On se zahvalio na podršci Vladi Republike Srbije i Opštini Ruma jer su se maksimalno potrudili da uvere „Cinnovation group“ da je radna zona „Rumska petlja“ idealna lokacija za prvu investiciju nepalske kompanije u Evropi.

„Cinnovation group“ će svoje pogone za proizvodnju testenina izgraditi u Bloku 4 „Rumske petlje“ na površini od 18,5 hektara. Investitor se obavezao da će do kraja 2016. godine uložiti 8,5 mil EUR, a u naredne četiri godine vrednost investicije bi trebala da iznosi nešto više od 13 mil EUR.