Neto profit NIS-a 5,4 milijarde dinara u prvom kvartalu 2017.
| Izvor: Tanjug

NIS grupa je ostvarila u prva tri meseca 2017. godine neto profit od 5,4 milijarde dinara, što je znatno bolji rezultat nego u istom periodu protekle godine kada je zabeležen profit od 261 milion dinara.

Osim toga, pokazatelj EBITDA (dobit pre plaćanja kamata, poreza na dobit i amortizacije) u prva tri meseca ove godine iznosio je 11,1 milijardu dinara, što je gotovo tri puta više u odnosu na prethodni izveštajni period kada je isti pokazatelj iznosio 3,8 milijardi, navodi se u saopštenju kompanije.

Za ostvarene rezultate je u velikoj meri zaslužno disciplinovano sprovođenje mera za povećanje operativne efikasnosti, uvećanje ukupnog obima prometa nafte i naftnih derivata, kao i rast cena sirove nafte na svetskom tržištu.

Kompanija je, takođe, nastavila da investira u strateške projekte, a u prvom ovogodišnjem kvartalu je uloženo ukupno 4,7 milijardi dinara, od čega najviše u oblast istraživanja i proizvodnje, kao i u segment prerade.

– Rezultati koje je ostvario NIS u prvom kvartalu 2017. godine još jednom potvrđuju da smo u nimalo lakim spoljnim ekonomskim okolnostima izabrali pravi put razvoja. Uspešan odgovor na tržišne izazove omogućio nam je, pre svega, sprovođenje mera za povećanje operativne efikasnosti, a efekat ovih mera na pokazatelj EBITDA se u prvom kvartalu procenjuje na 1,1 milijardu dinara – istakao je generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev.

Kako je dodao, dalje unapređenje operativne efikasnosti ostaje u fokusu NIS-a i tokom 2017. godine, a realizacija ovog programa, kao i realizacija strateških investicionih projekata, postaće pouzdana osnova koja će trasirati celokupan razvoj NIS-a.

Istovremeno, obaveze NIS grupe po osnovu poreza i drugih javnih prihoda su u prvom kvartalu iznosile 35,6 milijardi dinara, što je za 8% više nego u prva tri meseca 2016.

Ukupan obim proizvodnje nafte i gasa iznosio je 343 hiljade uslovnih tona, dok je prerađeno 765 hiljada tona nafte i poluproizvoda. Ukupan promet dostigao je 714 hiljada tona, što je 2% više nego lane. Obim prodaje na maloprodajnom tržištu Srbije porastao za 3% i iznosio je 155 hiljada tona, dok je promet u inostranim aktivama 25% veći u odnosu na prošlogodišnji rezultat.

Proizvodnja električne energije u NIS-ovim kapacitetima iznosila je 46.076 MWh, odnosno 15% više nego u prvom kvartalu prethodne godine.