NIKOLIĆ: Sve bolja saradnja sa Emiratima, očekujemo još investicija
| Izvor: B92

Tomislav Nikolić (foto: predsednik.rs) Odnos između Srbije i UAE je sve bolji i u planu je veliki broj projekata koji će poboljšati trgovinu i investicije dve zemlje, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić prilikom posete Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

– Mi razmatramo nekoliko projekata, uključujući gradnju fabrika i bolnica u mestima gde je većinsko stanovništvo muslimansko. Emirati su zainteresovani za naše IT kompanije i druge kompanije u oblasti telekomunikacija – naveo je on.

Neke kompanije iz UAE već su investirale u Srbiju, kao što su „Etihad“, „Eagle hills“, „Al Dahra“ i „Abu Dhabi fund“, podseća list „Gulf news“. Navodi se i kako je „Etihad“ vlasnik 49% avio-kompanije „Air Serbia“, a da je „Eagle hills“ počeo gradnju projekta „Beograd na vodi“.

Prema Nikolićevim rečima, „Beograd na vodi“ je projekat koji će promeniti izgled prestonice. Ističe da to jedan od najvećih projekata u Srbiji u poslednje dve decenije, a da se njegova vrednost procenjuje na 3 mlrd EUR.

– Srbija je stabilna zemlja koja je dobila i odlične ocene kako od MMF tako i Svetske banke. Vlada podstiče otvaranje novih radnih mesta i mnogi projekti su do sada realizovani. Očekujemo da još više investitora dođe u Srbiju, jer svaka investicija do sada je bila uspešna – rekao je predsednik Srbije.

Govoreći o stanju u vojsci, Nikolić kaže da je UAE zainteresovana za neke proizvode srpske vojne industrije. – Mi sada ulazimo u fazu zajedničke proizvodnje i imamo projekat koji sprovodimo u saradnji sa Emiratima. Proizvodićemo robu ne samo za Emirate, već i za treća tržišta – kaže Nikolić.

Veza koja je spojila kompanije „Air Serbia“ i „Etihad“ je čvrsta, naglasio je on. – Znam da „Etihad“ ima slične ponude i od drugih avio-kompanija. Dobit kompanije raste iz godinu u godinu. Sada sve sve zavisi od poslovne politike „Etihada“ – rekao je on i dodao da će zahvaljujući tom partnerstvu ove godine Srbija imati direktne letove za SAD.

Nikolić je pohvalio napredak koji su UAE ostvarili u svim domenima, i naglasio da istorija prijateljstva između Srbije i Ujedinjenih Arapskih Emirata datira od doba vladavine starijeg šeika Zajeda i Tita. – U to vreme u (bivšoj) Jugoslaviji bilo je bolje stanje nego u Emiratima. Ali sada su se vremena promenila i Emirati mogu da pomognu Srbiji tako što će uposliti što više ljudi – rekao je Nikolić.