Niš dobija novu glavnu autobusku stanicu iza Fabrike duvana
Izvor: Južne vesti

Međugradski autobusi bi, prema novim urbanističkim planovima, trebalo da staju na novom bulevaru koji će spajati 12. februar i Bulevar Nikole Tesle, iza Fabrike duvana Niš. Ova lokacije je, tvrde u Sekretarijatu za planiranje i izgradnju, mnogo pogodnija za saobraćaj, jer autobusi neće ići do centra, a okolina Tvrđave biće oslobođena.

Stanica bi trebalo da se premesti na bulevar koji će biti deo novog kružnog prstena oko grada i koji ide od Bulevara Medijana, preko Somborskog, kroz kasarnu Knjaz Mihailo do Bulevara Nikola Tesla i 12. februar, objašnjava Miroljub Stanković iz Sekretarijata za planiranje.

Autobusi koji iz pravca Komrenske petlje ulaze u grad, u toj tački će završavati svoje kretanje kroz Niš, i neće dolaziti do centra grada. Prema Pirotu i Zaječaru nastaviće preko budućeg bulevara. To je odlično rešenje, jer smanjuje saobraćaj kroz centar grada, blizu je aerodroma, a nije mnogo dalje od sadašnje lokacije – kaže Stanković.

On dodaje da je plan da na trenutnoj lokaciji ostane samo prigradska stanica, ali u delu ka Bulevaru 12. februar, dalje od Tvrđave.

Kako objašnjava, ovim planom „Grad želi da povrati kontrolu nad neposrednom blizinom Tvrđave“, koja je, po zakonu, takođe zaštićena površina za koju je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture već projektom, koga će finansirati Republika, opredelio namenu. Objašnjava da je glavna stanica sedamdesetih godina dobila samo privremenu dozvolu za tu lokaciju.

I do sada je bilo nemoguće da glavna gradska stanica u planovima bude na tom mestu. Od mosta Mladosti do Kamenog mosta do ulice Aleksandra Medvedeva, planovima se precizira značaj Tvrđave. Grad želi da omogući realizaciju velikih investicija koje će finansirati Republika, a projekti su odobreni – ističe.

Iako kaže da su parcele oko Tvrđave u privatnom vlasništvu, ističe da će nekadašnji hipodrom sa severoistočne strane, cvetna i zelena pijaca, auto poligon i teniski tereni morati da se sklone.

Kroz planove je to javno vlasništvo. Nešto se dešavalo u prethodnom periodu gde su se neki subjekti uknjižili u katastru na neposrednu okolinu tvrđave – teniski klub, auto-poligon, konjički klub i svi su se po nekim okolnostima uknjižili na taj prostor koji po svim našim planovima nekoliko decenija javni prostor koji je nemoguće ograditi – dodaje.

Stanković nije mogao da precizira kada će stanica biti izmeštena. Rekao je da će ove godine biti izmenjeni Generalni urbanistički plan Grada i Plan generalne regulacije Opštine Crveni Krst, kao i da će se, eventualno, završiti projektna dokumentacija.