Niš dobija postrojenje za prečišćavanje vode – Vrednost projekta 56 mil EUR, izgradnja počinje 2019.

Niš dobija postrojenje za prečišćavanje vode – Vrednost projekta 56 mil EUR, izgradnja počinje 2019.
| Izvor: Niške vesti

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Nišu počeće 2019. godine. To je najveći projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji će finansirati Evropska unija, a njegova procenjena vrednost je 56 mil EUR, rečeno je u četvrtak, 10. novembra 2016. godine, na sastanku predstavnika Grada Niša, delegacije Ministarstva spoljnih poslova Švedske i Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji.

U Nišu boravi delegacija Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske koja je finansirala, sa milion evra, izradu Studije o izvodljivosti za izradu postrojenja za preradu otpadnih voda.

– Cilj nam je da vidimo kako se implementiraju projekti u kojima smo mi partneri. Upoznali smo se sa projektnom pripremom tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode i kolektora i zadovoljni smo urađenim poslom. Švedska kroz svoje programe podržava sve projekte koji doprinose očuvanju životne sredine – rekao je u Gradskoj kući generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju Johanes Oljelund.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda najveći je projekat u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine, a novac će biti obezbeđen iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

– Kada postrojenje bude gotovo, za 50% će se povećati kapaciteti Srbije za prečišćavanje otpadnih voda. Više od 20.000 tona mulja iz Nišave će svake godine biti uklonjeno, a planirano je i da se revitalizuje i izgradi više od 35 kilometara kanalizacione mreže – kaže Milan Stevanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Ivan Petković, rukovodilac Projektnog centra istakao je da Niš čini sve kako bi sve bilo na vreme realizovano.

– U toku 2017. godine očekuje nas izrada glavne građevinske dokumentacije, posle čega ćemo aplicirati za sredstva. Tender će biti raspisan 2018. godine, a izgradnja se očekuje 2019. – dodao je Petković.

Na sastanku je najavljeno i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Niša i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kojim će ministarstvo Gradu donirati milion evra za kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju do tendera.

Pročitajte takođe

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni

YouTube ima novu opciju za pregled videa od 360 stepeni YouTube će uskoro omogućiti pristup …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *