Niš dobija postrojenje za prečišćavanje vode – Vrednost projekta 56 mil EUR, izgradnja počinje 2019.
| Izvor: Niške vesti

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje vode u Nišu počeće 2019. godine. To je najveći projekat iz oblasti zaštite životne sredine koji će finansirati Evropska unija, a njegova procenjena vrednost je 56 mil EUR, rečeno je u četvrtak, 10. novembra 2016. godine, na sastanku predstavnika Grada Niša, delegacije Ministarstva spoljnih poslova Švedske i Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji.

U Nišu boravi delegacija Ministarstva inostranih poslova Kraljevine Švedske koja je finansirala, sa milion evra, izradu Studije o izvodljivosti za izradu postrojenja za preradu otpadnih voda.

– Cilj nam je da vidimo kako se implementiraju projekti u kojima smo mi partneri. Upoznali smo se sa projektnom pripremom tehničke dokumentacije za izgradnju postrojenja za prečišćavanje vode i kolektora i zadovoljni smo urađenim poslom. Švedska kroz svoje programe podržava sve projekte koji doprinose očuvanju životne sredine – rekao je u Gradskoj kući generalni direktor za međunarodnu razvojnu saradnju Johanes Oljelund.

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda najveći je projekat u Srbiji iz oblasti zaštite životne sredine, a novac će biti obezbeđen iz pretpristupnih fondova Evropske unije.

– Kada postrojenje bude gotovo, za 50% će se povećati kapaciteti Srbije za prečišćavanje otpadnih voda. Više od 20.000 tona mulja iz Nišave će svake godine biti uklonjeno, a planirano je i da se revitalizuje i izgradi više od 35 kilometara kanalizacione mreže – kaže Milan Stevanović iz Ministarstva poljoprivrede.

Ivan Petković, rukovodilac Projektnog centra istakao je da Niš čini sve kako bi sve bilo na vreme realizovano.

– U toku 2017. godine očekuje nas izrada glavne građevinske dokumentacije, posle čega ćemo aplicirati za sredstva. Tender će biti raspisan 2018. godine, a izgradnja se očekuje 2019. – dodao je Petković.

Na sastanku je najavljeno i potpisivanje Memoranduma o saradnji između Grada Niša i Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine kojim će ministarstvo Gradu donirati milion evra za kompletnu projektno-tehničku dokumentaciju do tendera.